"Vizsgálják ki a délvidéki magyarok elleni jogsértéseket!"

2013. február 27.

Közös nyilatkozatban fejezték ki szolidaritásukat a délvidéki magyarverések áldozataival, és a jogsértések kivizsgálását kérik Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek. Mélységes aggodalomra ad okot az utóbbi időben a szerbiai kisebbségek elleni indokolatlan, agresszív fellépés - olvasható a dokumentumban, amelyet a Fidelitasnak, a Fidesz ifjúsági társszervezetének elnöke, Ágh Péter juttatott el az MTI-hez. A legutóbbi budapesti Nemzetpolitikai Találkozón, melyet Kurucz Dániel vezetett és a Kárpát-medence számos ifjúsági szervezete, valamint az Országos Elnökségből Ágh Péter és Böröcz László koordinációs alelnök is részt vett, megállapodtak, hogy továbbra sem hagyják szó nélkül a magyar kisebbségeket ért támadásokat. Ennek szellemében került megfogalmazásra az a nyilatkozat, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartája tiltja a megkülönböztetést.

Az aláírók hangsúlyozzák, hogy egy EU-tagjelölt országban megengedhetetlen az emberi jogok semmibevétele. Ezért arra kérik az illetékes hatóságokat, hogy az európai integráció szellemének ártó, a magyar etnikumú polgárokkal szembeni diszkriminatív bánásmódot azonnal számolják fel, a vajdasági magyarok ellen elkövetett jogsértéseket haladéktalanul vizsgálják ki.
 
"Kérjük továbbá Európa valamennyi nemzetét és a szerb társadalmat, tanúsítsanak szolidaritást az anyanyelvük használata és etnikumuk miatt jogsértéseknek kitett, bántalmazott kisebbségek iránt, s ítéljék el a szélsőséges atrocitásokat" - zárták a nyilatkozatot, amelyet a Fidelitas mellett a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a felvidéki Magyar Ifjúsági Közösség és a Via Nova ICS, az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórum, valamint a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége írt alá.

Forrás: MTI-fidelitas.hu
 
fidelitas.hu
 
Küldd el ismerősnek emailben!
Tárgy: "Vizsgálják ki a délvidéki magyarok elleni jogsértéseket!"
Címzett: *
Feladó: *
Megjegyzésed: