Vizi E. Szilveszter volt a Közéleti Klub vendége

A Tisza Klub keretében a Fidelitas vendége volt Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány és a Magyar Atlanti Tanács elnöke, Széchenyi-díjas orvosprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke. A beszélgetésen Böröcz László, a Fidelitas elnöke, és Balázs Ádám Samu, a Fidelitas budapesti koordinátora beszélgettek elnök úrral többek között nemzetpolitikáról, a magyar tudományok jelenlegi helyzetéről, a fiatal utánpótlás szükségességéről és egyéb aktuális nemzetközi és belpolitika témákról.
Elnök úrral a Románia Csillaga érdemrend visszaadásáról, ennek kapcsán az erdélyi és a Kárpát-medencei magyarság helyzetéről beszélgettünk. Vizi E. Szilveszter kifejtette, hogy miután Klaus Johannis román államfő visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését, erkölcsi kötelességének érezte az érdemrend visszaadását.

 


A Magyarország Barátai Alapítvány munkájával kapcsolatban elnök úr kifejtette, hogy az aktuális események ellenére a tudományos kapcsolatok tekintetében nagyon jó a viszony a két ország között. A MOBA azon is dolgozik, hogy a nemzetközi sajtóban megjelenő, Magyarországgal kapcsolatos téves információkat helyesen jelenítsék meg a nemzetközi porondon.

 

A Fidelitas rendezvényén arról is beszélt Vizi E. Szilveszter, hogy bár a Visegrádi Négyek egységes régiós bevándorlás-politikájának köszönhetően javult Magyarország együttműködése a szomszédos országokkal, ez a javuló tendencia még nem feltétlenül fejti ki pozitív hatását a nemzetpolitikára.
A Magyarország Barátai Alapítvány elnöke kiemelte, hogy nagyon fontos az utánpótlás kérdésének napirenden tartása mind a politikában, mind a tudományok területén. Az alapítvány elnök úr vezetésével azon dolgozik, hogy lehetőséget adjon a külföldön dolgozó fiataloknak, és visszahívja őket Magyarországra.

Balázs Ádám Samu

2016.04.01.

Kapcsolat