Vállalkozói fórum Zsidai Zoltán Roy, Pro Turismo díjas étteremtulajdonossal

A Gazdasági Kabinet negyedik alkalommal rendezte meg Vállalkozói fórumát, melynek vendége ez alkalommal a magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja, Zsidai Zoltán Roy volt. Roy meglepő őszinteséggel és rendkívül részletesen mesélt életútjáról, karrierjéről, kihívásairól és nem utolsó sorban hasznos tanácsokkal látta el a közönségben ülő fiatalokat.
Az eseményt a Gozsdu Udvarban található Spíler Shanghai Secret Bar-ban zajlott, amely Zsidai Roy „alkotásai” közé tartozik. Az este folyamán megismerhettük az üzlet történetét és a bár koncepciójának inspirációját, ami még érdekesebbé tette az egyébként sem szokványos hangulatú fórumot.

Roy beszélgető partnere Révész Christian volt, a Gazdasági Kabinet Vállalkozói fórumokért felelős kabinet tagja, akinek a kérdései alapján sikerült a legfontosabb területeket érinteni úgy, hogy betekintést nyerhettünk Roy sikerességének titkaiba. A bemutatkozóból is kiderült, hogy nem egy átlagos karrierről beszélhetünk, ugyanis tanulmányai is arra engedtek következtetni, hogy a siker nem csak az ölébe hullott.
 
 
Elmondása szerint a legfontosabb az, hogy az ember világot lásson és tapasztalatot gyűjtsön lehetőség szerint minél több helyen, minél több embertől. Fontosnak tartja a fiatalok külföldi tanulmányait, hiszen így szélesítik látókörüket és szerezhetnek tapasztalatokat. Előadónk elmondta, hogy miután a Budapesti Corvinus Egyetemen megszerezte diplomáját tovább folytatta tanulmányait, olyan neves intézményekben, mint a Georgetown, Cornell, Harvard, és a kölni egyetem. A vendéglátás előtti években a Roland Berger Strategy Consultants Company-nál és Boston Consulting Group-nál kamatoztatta az egyetemeken megszerzett tudását.
 
Roy-ban mindig erősen élt a vállalkozói hajlam, így saját start up vállalkozáson gondolkodott, végül környezete javaslatára csatlakozott a családi vállalkozásba, ami akkor már stabil lábakon állt. Roy számára ez természetes közeg volt, hiszen ebben nőtt fel, és amerikai keresztapja, Roy Watson is jelentős szereppel bírt az alapok és legfontosabb elvek elsajátításánál.

Motivációjával és sikerességével kapcsolatban, mindennél fontosabbnak tartja, hogy rendelkezzünk egy vízióval, egy álommal, amelynek részletes számításokon, kutatásokon és megalapozott terveken kell alapulnia. Ha nincs vízió, nincs mit követni, így könnyű elveszni a mindennapokban. Legnagyobb terve, hogy minőségi gasztro életet vigyen a Budai Várba és ehhez konkrét tervei is vannak, amik egyértelműen megvalósulni látszanak. A hallgatóság számára inspiráló volt, hogy mennyi mindent tesz annak érdekében, hogy ne a szerencsére bízza tervének megvalósulását. A minőségi gasztronómia mellett kötelezték el magukat, de a fogyasztókban sokszor meg is kell teremteni erre az igényt amelyhez, olyan stratégiákat hoztak létre, ami útmutatásul szolgálhat a hazai vendéglátópiac többi szereplőjének is. 
 


A résztvevőket főként az a kérdés foglalkoztatta, hogy minek köszönhető egy ilyen méretű családi vállalkozás sikere, mely a meglévő több mint 10 egysége mellett továbbiakkal bővül.  Nem kis feladat férjként, illetve négy gyermekes családapaként egy ilyen mértékű hálózatot működtetni. Itt ismét leszögezte, hogy ha az embernek van egy álma és az álmát követi, azon dolgozik minden nap, akkor arra nem tud munkaként tekinteni. Roy mögött egy végletekig professzionális csapat áll, az egységek minden egyes alkalmazottját bele értve. Az üzletvezető egy nagycsaládként tekint az étterem csapatára. Úgy érzi mindenki elkötelezett a vízió mellett és egymást segítve dolgoznak minden nap. Ez a rendezvényen is érzékelhető volt, ritkán találkozik az ember ilyen színvonalú szolgáltatással, ahol láthatóan mindenki tudja a feladatát és azt maximális profizmussal végzi.

Kihívásokkal kapcsolatban, pozitív filozófiájáról mesélt. Helytelen felfogásnak véli, hogy hajlamosak vagyunk problémaként kezelni a nehézségeket. Fontosnak tartja, leszögezni, hogy látásmódja szerint, nem problémák vannak, hanem feladatok, amiket meg kell oldani. Csak ezzel a hozzáállással lehet igazán sikeres az ember és így a kihívások is más értelmezést kapnak.

Ezek után munkájából adódó feladatairól volt szó, amivel kapcsolatban kérdésként merül fel a mélypont és a kudarc kezelése. Roy legnagyobb könnyedséggel válaszolt ezekre a kérdésekre is: Minden nap döntéseket hoz, kipróbál, megújít, ilyenkor a hiba elkerülhetetlen, a legfontosabb az, hogy ezekből tanuljunk. A sikeres emberek is hibáznak, de tudniuk kell tanulni a hibáikból.
 
Legnagyobb sikerével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy számára nincs egyetlen, kiemelhető. Ha sikerül valamit megvalósítania az álmaiból, terveiből, akkor az, az adott pillanat legnagyobb sikere. Roy számára az egyik legnagyobb örömet az okozza, amikor péntek este, egy pohár sörrel a kezében az üzlet sarkából figyelheti, hogy ez emberek jól érzik magukat, társasági éltet élnek, ilyenkor látja ugyanis maga előtt a megvalósult álmát. Elmondása szerint ilyen érzés igazán sikeresnek lenni.
 
 
 
Végül tanácsként azt üzente a fiataloknak, hogy merjenek nagyot álmodni, és ügyelve az apró részletekre, kemény munkával valósítsák meg. Az egész este hangulatában érezhető volt Zsidai Roy motiváló hozzáállása, filozófiája és értékei. Személyisége megragadó, őszinte, nyílt és szembetűnően szerény, amit természetesnek is talál. Szerinte minden az egóra vezethető vissza. Attól, hogy sikeres üzletember, fontos számára, hogy két lábbal álljon a földön és megmaradjon olyannak, amilyen az előtt volt.       

2015.11.26.

Kapcsolat