Székelyföldön jártunk

A Fidelitas meghívást kapott az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) Gyergyószentmiklóson tartott táborába, valamint a Háromszéki Ifjúsági Tanács jóvoltából Csomakőrösön megrendezett SIC Feszt – Székelyföldi Szabadegyetemre. A programokon Renge Zsolt, a Budapesti Fidelitas ügyvezető alelnöke, Magyar Márton Csaba, a Budapesti Fidelitas jogi koordinátora és Bagi Barna, Budapest XV. kerületi csoportjának elnöke képviselte szervezetünket.
Gyergyószentmiklósra az Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági szervezetének (MINTA) meghívására érkeztünk. Tőke Ervin, a szervezet elnöke fogadott minket.
Csomakőrösre a Háromszéki Ifjúsági Tanács meghívására érkeztünk. A „Magyar jövő a Kárpát-medencében” címmel szervezett kerekasztal-beszélgetésen Renge Zsolt képviselte a Fidelitast.
 
A beszélgetésen elhangzott, hogy a Fidelitas minden olyan kezdeményezést támogat, amely a határon túli magyarság érdekeit szolgálja, valamint előmozdítja a magyar-magyar együttműködéseket. "Minden magyar szervezettel együtt kívánunk működni és erre buzdítjuk az összes többi ifjúsági szervezet képviselőjét is, elvégre a közösen lefektetett minimumok nélkül nincs lehetőségünk sikeres nemzet lenni a XXI. század globalizációs forgatagában. Nagyon fontosnak tartjuk a szervezetek közötti párbeszédet, de nem csak magyar–magyar relációban, hanem több nemzettel kiegészülve is. Ennek jegyében tavaly nemzetpolitikai konferencia-sorozatot indítottunk Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferencia néven 10 közép-európai ország képviselőjének részvételével. A következő állomás idén Kolozsváron lesz, mivel 2015-ben Erdély fővárosa egyben Európa ifjúsági fővárosa is" - mondta el Renge Zsolt.
 
Moderátori kérdésre, miszerint, hogyan lehetne a fiatalok csökkenő szavazati kedvét megállítani, a Fidelitas budapesti szervezetének ügyvezető alelnöke kiemelte, hogy elengedhetetlen fontosságú lenne az egyetemeken való politizálás engedélyezése, amely hatására a fiatalokat hatékonyabban be lehetne a vonni a közéletbe, illetve növelni lehetne politikai tájékozottságukat.
 
A kerekasztal-beszélgetésen részt vett Antal Lóránt, a Miért elnöke, Kiss András, az IKSZ országos alelnöke, Nagy Gábor, a MERT Egyesület elnöke, Eszik Bence, a Societas alelnöke, valamint Gál József, az LMP országos elnökségi tagja. A moderátor Ambrus Zsombor, a Hárít alelnöke volt.
 
 
Ezúton szeretnénk még egyszer köszönetet mondani a rendezvények szervezőinek a nagyszerű programokért és a szívélyes fogadtatásért!
 

2015.08.10.

Kapcsolat