Szakmai estet tartott a Fenntartható Fejlődés és Vidékfejlesztési Kabinet

„A mai fiatalság idővel családot alapít majd, és nagyon fontos, hogy életük során szem előtt tartsák a környezettudatosságot, az erőforrásainkkal való helyes gazdálkodást, és ezt a szemléletet adják tovább gyermekeiknek is.” A Fidelitas Fenntartható Fejlődés és Vidékfejlesztési Kabinet vendége volt Dr. Makai Martina zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes-államtitkár asszony, akivel a fenntartható gazdaság aktuális hazai kérdéseiről beszélgethettek a résztvevők.
Az előadás és az azt követő szakmai beszélgetés központi témája volt a hulladékgazdálkodás rendszerének a kormány által idén megkezdett átalakítása. Helyettes-államtitkár asszony bemutatta a létrehozott Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. feladatait, hatáskörét, működését és az attól várható előnyöket. Ennek során felhívta a figyelmet azokra az anomáliákra, amelyek jelenleg a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást jellemzik hazánkban.
 
Helyettes-államtitkár asszony beszélt a szelektív hulladékgyűjtést, a hulladék újrahasznosítást, a komposztálást érintő aktuális kérdésekről, a megújuló energiaforrások szerepéről, a kötelező átvételi rendszerről (KÁT) és a helyébe lépő megújuló energiatermelés támogatási rendszeréről (METÁR) és a vízi közmű rendszer fontos kérdéseiről.
 
 

Az ifjúság legfontosabb feladatát helyettes-államtitkár asszony a fenntartható fejlődés előmozdításának területén abban látja, hogy tájékozódjunk ezekről a kérdésekről, osszuk meg egymással, hazánk ifjúságával ismereteinket és tapasztalatainkat. A mai fiatalság idővel családot alapít majd, és nagyon fontos, hogy életük során szem előtt tartsák a környezettudatosságot, az erőforrásainkkal való helyes gazdálkodást, és ezt a szemléletet adják tovább gyermekeiknek is.
 
Ary Tamás kabinetvezető elmondta, hogy az ifjúság szemléletformálását a Kabinet az áprilisban megindított „Te mit üzensz a Környezetvédelmi Világnapra?” országos plakátpályázattal is szolgálni szeretné, amelyre 35 év alatti fiatalok küldhetnek be plakátot. A plakátok lehetnek beszkennelt rajzok, festmények, montázsok, vagy rajzprogrammal készült művek. A nyertes egy iPad-et vihet haza.

2016.04.28.

Kapcsolat