Sport, és ami benne van - Fidelitas Sportkonferencia a Tatai Olimpiai Központban

A hagyományos, minden évben megrendezésre kerülő fidelitasos sporthétvégék helyett idén november 7. és 9. között sportkonferenciát szerveztünk; az amatőr bajnokságok mellett ez alkalommal hazai edzőkkel, közéleti személyiségekkel és egykori élsportolókkal közösen aktuális sporttal kapcsolatos kérdésekkel is foglalkoztunk. Mindezt olyan helyszínen, ahol számtalan nemzetközi sportsiker, olimpiai és világbajnoki érem alapjait rakták le sportolóink.
A közösség, közélet szlogenek mellett a hétvége mottója a sport volt. Több mint 200 fiatal gyűlt össze a tatai edzőtáborban, hogy együtt mozogjon és találkozzon a hazai sportélet nagyjaival.

Péntek este Ágh Péter, a Fidelitas elnöke nyitotta meg a rendezvényt, majd Jakab Jácint országos alelnök ismertette a programot és a fontos tudnivalókat. 

 

A megnyitó után rögtön elkezdődtek az amatőr bajnokságok; teremfociban, tekében, pingpongban, röplabdában, sőt sakkban is megmérettethették magukat a résztvevők.

 

Szombat reggel Michl József, Tata város polgármestere, majd Böröcz László, a Fidelitas ügyvezető alelnöke köszöntötte a fiatalokat.

Simicskó István sportért felelős államtitkár Sport, mint a sikeres ország alapköve című előadásában a gyerekkori mozgás, sport fontosságát emelte ki. Hangsúlyozta, hogy munka nélkül nincs eredmény, erre pedig véleménye szerint talán a sport taníthat meg leginkább. Küzdeni kell a célokért, tenni kell a sikerért.  Államtitkár úr beszélt a mindennapos testnevelés szerepéről, a sportlétesítmények fejlesztéséről, a kiemelt sportágakról, TAO-támogatásról, edzőprogramról és azt is megemlítette, mennyire fontos, hogy itthon tartsuk a magyar sportolókat különböző ösztöndíjak segítségével.

 

Az első kerekasztal-beszélgetés résztvevői Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, edző, Mocsai Lajos kézilabdázó, edző, volt kézilabda szövetségi kapitány, valamint Rátgéber László kosárlabda mesteredző, a Rátgéber Kosárlabda Akadémia vezetője voltak. Mindhárman hasonló életutat jártak be; először játékosként mutatták meg tehetségüket, majd edzőként másokat tanítottak a vízilabda, kézilabda vagy éppen kosárlabda fortélyaira. Mindegyikük a szülők, család szerepét emelte ki profi sportolóvá, majd edzővé válása folyamatában, a pozitív otthoni példa hatására kezdtek mozogni.  Abban is hasonlítanak egymásra, hogy mindannyian utánpótlás iskolát, sportműhelyt hoztak létre a tehetséggondozás, -fejlesztés érdekében. A magyar edzők beszélgettek a hazai és nemzetközi edzőképzés viszonyáról, majd összevetették a nemzetközi válogatott tornákat a nemzetközi klubkupák szerepével. A beszélgetést Hajdú András moderálta.

 

Kora délután az amatőr bajnokságok döntői zajlottak, megszülettek a nyertes csapatok a teremfociban és a röplabdában, valamint az egyéni győzelmek tekében, pingpongban, sakkban.

Az eredményhirdetés előtt Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, volt miniszter és Deutsch Tamás MTK elnök, európai parlamenti képviselő kerekasztal-beszélgetése következett, melyet Henter Lilla, a Fidelitas országos alelnöke moderált.  A két politikusban az a közös, hogy közéleti pályájuk mellett mindketten a sportéletben is aktívak. Először a sportvezető és politikus-szerepek kapcsolatáról beszélgettek, a hazai példákat nemzetközi mintákkal vetették össze. A válogatott csapat-klubcsapatok összevetése, az utánpótlás nevelési stratégia, edzőképzés, valamint a TAO-rendszer ebben a szekcióban is fontos téma volt.

 

Vacsora után Böröcz László ügyvezető alelnök és Jakab Jácint alelnök kihirdette az amatőr bajnokságok eredményét és gratulált a győzteseknek, majd DJ Sampler keverte a zenét a hajnalig tartó buliban.

 

Vasárnap délelőtt a sportkonferencia harmadik és egyben utolsó kerekasztal-beszélgetése következett, melyet Nemcsik Mátyás, a Fidelitas országos alelnöke moderált. Iskolai sportéletről, tömegsportról beszélgetett Monspart Sarolta korábbi táj-, maratón, és sífutó, a Magyar Olimpiai Bizottság volt alelnöke, Balogh Gábor korábbi öttusázó, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, Czene Attila korábbi úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. A korábbi élsportolók egyéni és tömegsport hasonlóságairól, különbségeiről, létesítményi helyzetről, a mindennapos testnevelés és úszásoktatás szerepéről beszélgettek. Kiemelték, mennyire fontos, hogy az emberek milyen kedvezményekkel tudnak sportolni, hiszen a pénz a szabadidősport tekintetében meghatározó tényező. Nagy motivációt jelent, ha a cégek például kedvezményes sportolási lehetőségeket biztosítanak alkalmazottaik számára. A családok szerepét is hangsúlyozták a beszélgetés résztvevői, hiszen gyermekkorban a szülők döntik el, sportoljon-e, mit sportoljon a gyerek, később pedig a pedagógusok mellett ők jelentik a szurkolói, támogatói hátteret. Aki gyermekkorától fogva mozog, nagy valószínűséggel felnőttkorban is sportol valamit, így egészségesebb lesz.

 

A kerekasztal-beszélgetések interaktívak voltak, az utolsó kérdéseket mindig a kíváncsi hallgatóság tehette fel a meghívott előadóknak. Ami pedig a leginkább érdekelte a nézőket, a vendégek véleménye a magyar futball helyzetéről. Több álláspontot is megismerhettünk, nem született azonban egységes konklúzió a magyar foci helyzetével, javításának lehetőségeivel kapcsolatban.

Egy biztos, új hagyományt teremtettünk, jövőre ismét lesz sportkonferencia, reméljük, találkozunk! 

2014.11.11.

Kapcsolat