Összetartozunk!

A Fidelitas megemlékezést szervezett a Nemzeti Összetartozás Napja, az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója alkalmából a Kossuth téren. A rendezvényen verset mondott Sinkovics Krisztián, a Fidelitas budapesti alelnöke, beszédet tartott Böröcz László, a Fidelitas elnöke és Dobsa István, a KMKSZ ifjúsági szervezetének elnöke.
Minden év június 4-én a magyar történelem legnagyobb tragédiájáról emlékezünk meg. 95 évvel ezelőtt Trianonban eleink 1000 éves művét, a 20 millió embernek otthont adó Magyar Királyságot szaggatták szét az első világháború mértéktelen győztesei.
 
Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává. A Fidelitas június 6-án tartott megemlékezést a Kossuth téren Tisza István szobránál az emléknap alkalmából. Sinkovics Krisztián, a Fidelitas soroksári csoportjának elnöke, budapesti alelnöke Vitéz Somogyváry Gyula Magyar miatyánk 1919-ben című versét szavalta el, majd Böröcz László, a Fidelitas elnöke mondott beszédet.
 

Böröcz László kiemelte, hogy a magyar kormány 2010 óta számos intézkedést hozott a trianoni sebek begyógyítása és a határon átnyúló nemzetegyesítés megvalósítása érdekében; lehetővé tette a magyar állampolgárság egyszerűsített megszerzését a külhoni magyarok számára, a szavazati jog biztosításával igyekszik erősíteni a magyarságtudatukat. A Bethlen Gábor Alap és a Rákóczi Szövetség sokoldalú támogatást nyújt a Kárpát-medencei magyarság hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelmében és a kormány kiemelt figyelmet fordít a külhoni magyar fiatalok szakképzésének támogatására is.
 
A Fidelitas számára is rendkívül fontos a határon túli magyar fiatalok jelene és jövője – emelte ki Böröcz László. „Aktívan együttműködünk a határon túli magyar fiatalok által létrehozott közéleti szervezetekkel. Számtalan alkalommal bizonyítottuk, komolyan gondoljuk azt, hogy összetartozunk.  Országos rendezvényeinkre mindig nagy szeretettel várjuk a határon túl élő magyar fiatalokat legyen szó közösségépítő programokról, nemzetpolitikai konferenciáról vagy történelemversenyről” – mondta.
 
A Fidelitas rendszeresen szervez jótékonysági akciókat is a külhoniak megsegítésére. A nemzetpolitikai munkacsoport több ízben vitt már adományokat Kárpátaljára, a Vajdaságba és Csángóföldre is. „Az ukrajnai háborús helyzet miatt egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő kárpátaljai magyar fiatalok támogatására néhány órával ezelőtt hirdettünk meg adománygyűjtő akciót és a továbbiakban is szeretnénk megtenni mindent külhoni barátaink megsegítése érdekében” – hangsúlyozta Böröcz László.
 

A Fidelitas elnökét Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ifjúsági szervezetének elnöke követte. Rövid beszédében kiemelte, hogy a kárpátaljai magyarság szeretne szülőföldjén megmaradni magyar közösségként úgy, ahogyan ezt már több száz éve teszi, majd megköszönte a térségükbe eljuttatott segélyszállítmányokat, adományokat és a Fidelitas jótékonysági akcióját.

A megemlékezés végén Böröcz László és Dobsa István koszorút, a résztvevők pedig egy-egy szál fehér virágot helyeztek el Tisza István szobránál.
 
 

2015.06.09.

Kapcsolat