Összefogás az újmoldovai magyarságért

A Krassó-Szörény megyei Újmoldován 140 magyar ember él, akiknek jelenleg nincsen lehetőségük a magyar kultúra megélésére. Megyasszai Attila resicabányai református lelkipásztor éppen ezért szeretne megvásárolni a településen egy földszinti ingatlant, hogy legyen hol összegyűlnie az újmoldovai magyaroknak. A Fidelitas is szeretne segíteni a bánsági szórvány magyarok álmának megvalósulásában.
A Krassó-Szörény megyei, Duna-menti Újmoldován egy kb. 140 fős székely-magyar közösség él mindenféle nemzeti infrastruktúra, közösségi tér nélkül. A resicabányai Református Egyházközség a Templom és Iskola Szórvány Egyesülettel együtt felekezettől függetlenül évek óta szívén viseli az ottani magyarok sorsát, ezért fő célkitűzéseink között van egy "Magyar Ház" vásárlása az újmoldovai szórványközösség számára – erre adott is egy, a település magyar részén lévő, nagyon rossz állapotban lévő ingatlan.

 

A lakás megvásárlása, teljes felújítása, bebútorzása, infrastrukturális felszerelése 12000 euróba kerül. Ekkora összeg nem áll rendelkezésünkre, ezért – mivel a pályázati rendszerek malmai bizonytalanok, s amúgy is lassan őrölnek – a nyilvánossághoz fordulunk: szeretnénk segítséget kérni, hogy valóra válhasson a mélyszórvány magyarság álma: "Magyar Ház" kerülhessen az újmoldovai magyarok birtokába. Most bárki lehet a magyar kultúra nagykövete: segítsen Ön is a közösségi tér létrehozásában, hogy a helyi szórvány saját helyen élhesse meg a nemzeti identitását!
 
Az internetes felületeteken (elsősorban a Diaszpóra Alapítvány weboldalán és a Facebookon) folyamatosan beszámolunk a gyűjtésről és a munkálatok aktuális állásáról. A támogatók névsorát (amennyiben az érintettek kívánják), nyilvánosságra hozzuk, s egy dicsőségtáblán kitesszük a leendő "Magyar Ház" falára is.

Akár egy euró átutalását is nagy köszönettel vesszük, mert sok kicsi sokra megy!

Köszönettel: Megyasszai Attila, 
Resicabányai református lelkész, 
Templom és Iskola Szórvány Egyesület Elnöke
Telefonszám: +40 742 314 032, 
E-mail: ticianus75@yahoo.com

Az adományokat a következő címre, illetve bankszámlaszámokra várjuk:
Parohia Reformata Resita
320026 - Resita, 
Str. Paul Iorgovici Nr.17.
Jud. Caras-Severin, Romania
CIF:9407912

Bankszámlaszámaink:
RO47OTPV510000639031HU01 (HUF)
RO97OTPV510000639031EU01 (EUR)
RO43OTPV510000639031RO01 (RON)
SWIFT COD: OTPV RO BU
Számlakezelő bank: OTP Bank.

Kérjük, hogy utaláskor a megjegyzéshez írják be: "ÚJMOLDOVA".


Segíts Te is a bánsági szórvány magyarok álmának megvalósulásában!

A gyűjtésről ezen a Facebook-oldalon szerezhetsz információkat.

 

2015.06.30.

Kapcsolat