Nógrádi Görgy, biztonságpolitikai szakértő tartott előadást Veszprémben

Európa jelenlegi biztonságpolitikai kihívásairól és a migrációs válságról tartott előadást Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő január 10-én, aki a Fidelitas meghívására érkezett a Veszprém Agóra nagytermébe.
A szerda esti előadáson nem kellett csalódniuk a rajongóknak sem, hisz az „azért nem megyek főzőműsorba, mert három dolgot tudok csinálni: a teát, a rántottát és a kakaót” szintű aranyköpésekben most sem szűkölködtek. Nógrádi szívesen válaszolt bármilyen kérdésre, miután megtartotta egy órás bevezetőjét.

A szakértő először felvázolta a három vezető világhatalom - USA, Kína és Oroszország - aktuális dilemmáit, miközben felhívta a figyelmet arra, hogy Európa rég nem tartozik nagyhatalmak közé, a második világháború óta pedig békés nap nem volt a Földön, jelenleg is 20-22 háború zajlik világszerte.
 
„Amikor USA, vagy Merkel azt mondja, hogy meg kell szüntetni az okokat, egyetértek, csak lehetetlen. Létezik egy német közmondás miszerint hétfőtől szombatig elmondjuk az igazat, vasárnap a szépet. Szeretnék szépeket mondani, de nem tudok.”

Európa az utóbbi 20 évben a világ GDP-jéből rengeteg teret vesztett, amit Ázsia nyert meg, azon belül is főleg Kína, amely termelésben az Egyesült Államokat alig pár éven belül le fogja hagyni. Sőt! Fegyverkezésben is, hiszen globális játékosokká kívánnak válni, amit számos lépésük mutat manapság, csak időt kérnek, hisz Peking mai álláspontja szerint: ”csak pár év békét akarnak.”

Az USÁ-t pedig lehet szeretni- nem szeretni, de a világ egyetlen olyan állama, amely képes szövetségi rendszert létrehozni. Az előző vezetőik Nógrádi szerint rendkívül tehetségesek voltak, ám a mostani helyzetek kiszámíthatatlanok, és nem lehet tudni, hogy ki kivel fog a jövőben kompromisszumot kötni. A lehallgatásaikból pedig „egy kukk sem igaz” hisz nem a terrorizmus ellen, hanem 95%-ban gazdasági érdekből teszik.

Eközben Európa nem képes erre, hisz gyakorlatilag lefegyverezte magát a hidegháború óta, így szinte semmiféle hírszerzése és katonai ereje sincs. „A francia és német vadászgépek fele szinte fel sem tud szállni. Európa a világ konfliktusaira nincs felkészülve. Fel lehetne készíteni, ez csak pénz kérdése.”

Európa se Líbiát se a jugoszláv háborút nem tudta egyedül megoldani. A jelenlegi orosz-ukrán konfliktus pedig - ha megoldódik - lesz az első alkalom, amely az USA segítsége nélkül sikerül rendeznie a világháború óta.

Nógrádi a migránsválságról elmondta: a 4 és fél évvel ezelőtti arab tavasszal kezdődött, amelynek azóta sem valósult meg egyik célja sem. „Líbia korábbi vezetője, a meggyilkolt Kadhafi megírta A Zöld könyvet, ami elképesztő ostobaság, de megjósolta benne a jövőt”: ha kivégzik őt és az országnak nem lesz központi kormánya, amely természetes gátként szolgálhat a fekete-afrikaiaknak, a migránsok elözönlik Európát. Ez bejött. „Sose beszélünk róla, de eközben az USA gazdasága növekszik.”

A szíriai menekültekkel kapcsolatban az egyik fő probléma szerinte, hogy azt sem lehet pontosan tudni, hogy mennyi ember hagyta el az országot. A becslések valahol 4 és 7 millió emberről szólnak, akik Egyiptomba, Jordániába, Libanonba és Törökországba vándoroltak. Akik Európába jönnek, azokat pedig egész útjuk során átverik: hol olcsó és használhatatlan mentőmellényekkel, hol pedig felárazott éttermi számlákkal.

„Felvenni a törököket Unióba? Aki ezt mondja, az járja végig Ankarától az iráni határig. Én végigjártam a területet, elképesztő állapotok vannak”- mondta Nógrádi a török uniós csatlakozási kérdéssel kapcsolatban. Egy görög embercsempész szavaira támaszkodva állította: „ha Erdogan nem akarná, egy migráns se jönne át. Ha felvesszük őket az Unióba 85 millió muszlimmal, Európának vége.”

Nógrádi elmondta, hogy részt vett korábban egy németországi előadáson, ahol a bajor rendőrfőnök közölte: „jelenleg Bajorországban a migránsok aránya 35%, és annyira kezelhetetlen a helyzet, hogy fegyveres összecsapást és a hadsereg bevetését várja”- anekdotázott a biztonságpolitikai szakértő a német helyzetről, miközben azt mondta, hogy a márciusi tartományi választások szerinte arról fognak szólni, hogy a kormánypártok mennyi szavazatot vesztenek.

Nógrádi kifejtette véleményét a kölni szilveszterrel kapcsolatban is: a német kormány álláspontja az volt, hogy nem mondhatják ki az igazat, mert ha megteszik, azzal a szélsőjobbot erősítik.

A sajtóban nem lehet lehozni azt sem, de Stockholmhoz hasonlóan (ahol 88-szor nagyobb a valószínűsége, hogy migráns követ el bűncselekményt) Németországban is egyre több olyan NO-GO Zone létezik, ahova a németek nem mernek az életveszély miatt belépni, emiatt pedig egyre több saját rendőrséget hoz létre az ottani lakosság - emelte ki Nógrádi. „A migránskérdés rendkívül bonyolult.”

Nógrádi ugyan kicsivel túllépte az egy órás előadást, de ígéretéhez híven szívesen válaszolt a közönség bármilyen kérdésére. A „mikor vezeti be Nógrádi úr a magyar közéletben a liberálfasizmus kifejezést” kérdésre a tanár úr csak ennyit reagált:

A liberális eszmerendszer csodálatos volt a 19. században, a fő problémája viszont az, hogy a mai liberális pártok nem találják a helyüket. Nagyon sajnálja, hogy eljutottak ide. Reméli, hogy a 2017-es német választásokon nem jutnak be a parlamentbe, és bízik abban is, hogy az ezt képviselő magyar pártok is teret vesztenek majd. „Ez ellentétben áll a magyar érdekekkel." Szerinte politikailag - Merkellel, vagy nélküle, - de közelebb állunk Berlinhez, mint a Párizs-London tengelyhez.

 


Forrás:vehir.hu
 

2016.02.03.

Kapcsolat