Nemzetközi Ifjúsági Konferenciát szervez a Fidelitas Visegrádon

Szervezetünk a Visegrádi Együttműködés jelentőségére szeretné felhívni a figyelmet, valamint kiterjesztené a szövetséget Magyarország szomszédos államaira is. Böröcz László, a Fidelitas ügyvezető alelnöke hétvégi rendezvényünkkel, a Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferenciával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a Kossuth téren.

Közös gondolkodásra hívtuk össze a V4 országok, illetve Közép-Európa jobboldali értékeket képviselő fiataljait, mivel úgy gondoljuk, Közép-Európa a legfontosabb szövetségesünk – kezdte Böröcz László, a Fidelitas ügyvezető alelnöke. Bár kétségtelenül sokat jelentenek hazánk számára az orosz és az amerikai kapcsolatok, akkor lehetünk igazán erősek és tehetünk valóban célravezető lépéseket régiónk fejlődése érdekében, ha még jobban megismerjük a körülöttünk élő nemzeteket, jó kapcsolatot ápolunk és összefogunk velük.

Szeretnénk, ha nem csak a V4 országok – Lengyelország, Csehország, Szlovákia és hazánk –, hanem szomszédaink – Ausztria, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia – fiatal generációja is felismerné, hogy az együttműködés közös sikereket hozhat. Szeretnénk, ha intenzívebb lenne a régió néppárti ifjúsági szervezetei közötti kapcsolat, a Fidelitas, határon túli magyar barátaink és az Európai Néppárt ifjúsági szervezete (YEPP) partnerszervezeteinek tagjai hosszútávon működőképes szövetséget alakítanának ki, ahogy azt a visegrádi országok közel 25 éve tették – emelte ki a Fidelitas ügyvezető alelnöke. Ezáltal a V4-magból egy Közép-Európa jobboldali fiatalságát összefűző kapcsolati háló jöhetne létre.

A konferenciát hagyományteremtőnek szánjuk. Azt kívánjuk, hogy ez legyen a kezdete a határokon átívelő szoros és tartós együttműködésnek, mellyel közösen erősíthetjük szerepünket az Európai Unión és Európán belül is- hangsúlyozta Böröcz László.

A konferencia témáit a közép-európai térség legaktuálisabb kérdései köré csoportosították, mint például gondolatok a rendszerváltozásról, a Visegrádi 4-ek együttműködése az Európai Unióban, kisebbségvédelem, a régió versenyképessége és a keleti nyitás. 

Szlovák, lengyel és cseh partnerszervezeteik segítségével hívták meg a kerekasztal-beszélgetések résztvevőit, mint például Szlovákiából Nagy József európai parlamenti képviselőt, Vladimir Vaňo-t, a Sberbank vezető elemzőjét, Csehországból Jiří Schneider-t, a prágai Biztonságpolitikai Tanulmányok Intézetének főmunkatársát, Lengyelországból pedig Zbigniew Krużyński-t, a lengyel külügyminisztérium visegrádi együttműködésért felelős nemzeti koordinátorát.

Magyarországot Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke fogja képviselni, aki pénteken a Parlamentben tart előadást, Visegrádon, pedig Takács Szabolcs biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Gál Kinga európai parlamenti képviselő, Magyar Levente,gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár osztja meg gondolatait a hallgatósággal. A jelenlévőknek levetítik Schöpflin György európai parlamenti képviselő videóüzenetét is – közölte Kurucz Dániel. 

Minden általunk megkeresett szervezet elfogadta a meghívásunkat, így a Fekete-tengertől az Északi-tengerig közel 100 fiatal vitathatja meg Közép-Európa jövőjét és sorsát. Kossuth Lajos úgy fogalmazott, „béküljünk meg a szomszédainkkal, lépjünk át a sérelmeinken, hiszen csak együtt és összefogva lehetünk erősek.”

2014.12.04.

Kapcsolat