Kárpátaljai adományút

A Fidelitas nemzetpolitikai munkacsoportja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének, valamint a Rákóczi Szövetség Pécsi Tudományegyetemen működő helyi szervezetének közreműködésével negyedik alkalommal gyűjtött adományokat a kárpátaljai fiataloknak. A meleg ruhákat, tanszereket, tankönyveket és játékokat a hétvégén szállították Kárpátaljára.
Az adományokat Vincze Géza országos alelnök, Kurucz Dániel budapesti alelnök, a Fidelitas nemzetpolitikai munkacsoportjának elnöke, Renge Zsolt a nemzetpolitikai munkacsoport alelnöke, Papp Imre, budavári csoportelnök, Minchev Vasil törökbálinti csoportelnök adta át a határon túli magyaroknak. A küldöttség Barkóczi Csabával egészült ki, aki a Rákóczi Szövetség Pécsi Tudományegyetemen működő helyi szervezetének vezetőjeként vette ki részét az adománygyűjtésből. A KMKSZ ISZ részéről pedig Dobsa István elnök, Kardos Albert, általános ügyvezető alelnök, Dónát János, nagyszőlősi regionális alelnök, Gál Lilla, oktatásügyi titkár, valamint Dzsezsenyák Dóra, belpolitikai titkár vett részt az adományúton.
 
A fidelitasos résztvevők beszámolója:
A gyűjtés során szem előtt tartottuk a nehéz körülmények között élő magyar fiatalok kor- és helyspecifikus szükségleteit, így a hozzávetőleg a 3,5 tonnányi adományban nem csupán ruha és tartós élelmiszer, hanem tanszerek, tankönyvek és szépirodalmi művek is helyet kaptak, amelyeket két kárpátaljai tanintézmény magyar növendékei használhatnak majd tanulmányaik során. Az egyik a magyar többségű Tiszakeresztúron működő általános iskola, a másik pedig a Rahói Magyar Iskola.
 
 

A Tisza menti városban működő magyar-ukrán kulturális központ falán elhelyezett márványtábla annak állít emléket, hogy halála előtt épp Rahó látta utoljára vendégül Mikszáth Kálmánt. Noha napjainkban a magyarok a helyi lakosság csupán mintegy 10 %-át teszik ki, s közülük is alig néhány százan beszélik anyanyelvként a magyart, e tény korántsem törte meg a hagyományőrzés iránt mutatott példaértékű lelkesedésüket. A helyi kulturális élet szervezője Nejzsmák Emma, aki más kollégáihoz hasonlóan a szomszéd falvakban „vasárnapi iskola” keretében tanítja magyarra a helyi magyarok gyerekeit, nemcsak személyesen fogadott minket, hanem egy nagyszerű műsort is szervezett az adományátadás alkalmából. Nejzsmák Emma elmondta, hogy a rahói néptánccsoport évente sikeresen szerepel anyaországi és más fesztiválokon.

 

Az összetartozás jeleit Aknaszlatinán is tapasztalhattuk, ahol Benedek Imre, a Bolyai János Középiskola igazgatója beszámolt az iskola növendékeinek kiváló tanulmányi eredményeiről, amelyeket a sport terén elért sikerek egészítenek ki. Elmondása szerint létszámuk gyors fogyása következtében egyre jobban kötődnek egymáshoz a kárpátaljai magyarok, különösen a fiatalok. 

Ezt mi is tapasztaltuk, s ez az összetartó erő számunkra nem csak példát mutat, hanem ösztönöz is a határon túli magyarsággal való együttműködés egyre szorosabbá tételére. Ennek jegyében meghívást kaptunk, hogy máskor is látogassunk el Kárpátaljára, valamint mi is meghívtuk külhoni barátainkat, hogy vegyenek részt az általunk szervezett rendezvényeken. 

2014.10.21.

Kapcsolat