Ismét magyar elnökségi taggal folytatja a YEPP

Idén Portóban tartotta kétévente sorra kerülő tisztújító kongresszusát az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a Youth of the European People's Party (YEPP), melynek elnökségébe 2 év után ismét bekerült egy magyar fiatal is, Faragó Csaba, a Fidelitas külügyi kabinetének korábbi vezetője személyében. A háromnapos tisztújító kongresszuson alapszabály-módosítás, politikai határozatok és aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerültek, de több újonnan csatlakozó párt tagfelvételét is megszavazták az egybegyűltek.
Az "Erősebb Európa egy változó világban" címmel megrendezett 10. YEPP tisztújító kongresszuson 58 néppárti elkötelezettségű szervezet fiataljai gyűltek össze. Konstantinos Kyranakis, a YEPP elnöke elmondta: 1999 után ismét Portóban kerülhet sor az eseményre. Az azóta eltelt 16 évben óriások vállán ülve nőttünk egyre nagyobbra, s hallatjuk a kontinens fiataljainak hangját mind a 28 tagállamban egy erősebb és versenyképesebb, szabad piacra és a jogrend betartására épülő Európáért.
 
A fenti gondolatok fényében került terítékre a háromnapos rendezvényen ezúttal is számos határozat és kurrens politikai téma, melyek kapcsán 250 küldött ütköztethette véleményét. Megvitatták - többek között - a brit uniós tagság, az Ebola-járvány vagy éppen az Európai Menekültügyi Alap kérdését, a Fidelitas pedig az ENSZ fogyatékosságügyi egyezményének témájával képviseltette magát - ezáltal is ösztönözve a tagállamokat az egyezményben közel 10 éve leírtak maradéktalan betartására, a fogyatékossággal élők mindennapjainak élhetőbbé tételére.
 
 
A kongresszust megtisztelte Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke is, aki beszédében és a részvételével megrendezett kerekasztal-beszélgetésben több ízben kitért arra: „a jövő záloga az ifjúság kezében van, ezért minden erőnkkel küzdenünk kell Európa egyik égető problémája, a fiatalok munkanélkülisége ellen”. A politikus kiemelte: az euroszkepticizmussal szembeni, az egységes Európáért vívott harcban elengedhetetlen a politikai részvétel és az aktív tenni akarás, melynek ezen a rendezvényen tanúja lehet. A pártelnök szerint Európa csak a cselekvés, az együttgondolkodás útján erősödhet meg, ebben pedig a legjobban mindig a fiatalokra lehet támaszkodni.
 
A jubileumi rendezvényre Pedro Passos Coelho, Portugália miniszterelnöke is elfogadta a meghívást, támogatásáról biztosítva a Néppárt fiataljait. Coelho kitartásra buzdított, mondván, "ha elgyengülünk, a megosztottság és a gyűlölet lesz úrrá Európán, amint azt már most is láthatjuk".
 
 
A politikai eszmecseréken túl a tavaszi találkozónak fontos célja volt megújítani a szervezet vezetőségét is. A kongresszus újfent 2 év bizalmat szavazott a YEPP jelenlegi elnökének, Konstantinos Kyranakisnak, s alelnöki csapatának oszlopos tagjává választotta Faragó Csabát, a Fidelitas külügyi titkárát. Ezzel két év kihagyás után ismét magyar fiatal is részt vesz a néppárti ernyőszervezet döntéshozatalában, miután 2011-ben Dömötör Csabát, jelenlegi kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkárt választották két évre a szervezet elnökének. A kongresszus döntött arról is, hogy az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséget (IKSZ) felveszi teljes jogú tagjai közé.
 
 

2015.05.20.

Kapcsolat