Határon túli konferencia a pécsi Fidelitas szervezésében

Erdély több városából, a Vajdaságból és Kárpátaljáról is érkeztek érdeklődő fiatalok, valamint civil-ifjúsági vezetők november elején Pécsre, hogy a kapcsolatépítésen túl a határokon átívelő együttműködés konkrét lehetőségeit is felvázolják.
A pécsi Fidelitas hagyományteremtő szándékkal Határon túli konferenciát szervezett Pécsett november 7. és 8. között, melyre több mint 50 határon túli fiatal érkezett. A konferenciát megtisztelte jelenlétével Vincze Géza, a Fidelitas nemzetpolitikáért felelős alelnöke is. Az eseményre többek között Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról érkeztek érdeklődők.
 
Szombaton Csizi Péterrel, a Fidesz országgyűlési képviselőjével, a pécsi Fidelitas egykori elnökével találkozhattak a jelenlévők. Ezután Bognár László, Dr. Müllner Marianna, Grób Gábor és Kövesi Mária pécsi önkormányzati képviselőkkel beszélgethettek a fiatalok, akik kitértek közéleti karrierjük kezdeteire, a politikai szerepvállalás fontosságára, valamint az ifjúsági szervezetek utánpótlást nevelő munkájának nélkülözhetetlenségére is.
 

Papp Imre, a Fidelitas Nemzetpolitikai Kabinet vezetője is lehetőséget kapott a konferencián, hogy bemutathassa a kabinet jelenlegi helyzetét és jövőbeli tervet. Az eseményen jelen volt Vári Attila, a Pécsi Sport Nonprofit Kft. vezérigazgatója is, aki a sportélet fontosságáról és a fiatalok sport iránti elkötelezettségének elősegítéséről tartott előadást.
 
Szombaton a jelenlévő szervezetek képviselői létrehoztak egy 2016-os közös eseménynaptárt, valamint különböző pályázati lehetőségekről is beszélgettek. A nap zárásaként a jelenlévők elhatározták, hogy hazatérve mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Kárpátalján élő magyar közösséget segítsék a kialakult háborús helyzetben, a Fidelitas példáját követve adománygyűjtő akciókba kezdenek.
 
Vasárnap délelőtt a reggeli után Őri László, Pécs alpolgármestere és Decsi István, a pécsi Fidesz-KDNP frakcióvezetője, a Fidelitas egyik önkormányzati képviselője búcsúztatta a jelenlévőket pár hasznos és biztató gondolattal.
A rendezvény sikeresén felbuzdulva a pécsi Fidelitas tavasszal megrendezi a II. Határon túli konferenciát.

2015.11.17.

Kapcsolat