Határokon átívelő történelmi vetélkedő

Hetedik alkalommal szervezett Civitas Fortissima határokon átívelő történelmi vetélkedőt a Fidelitas balassagyarmati csoportja és a felvidéki Via Nova ICS. A verseny győzteseinek járó jutalmakat Henter Lilla, a Fidelitas országos alelnöke, Gubík László, a Via Nova ICS elnöke és Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese adta át.

A balassagyarmati Fidelitas csoport immár hetedik alkalommal szervezte meg a felvidéki Via Nova ICS-vel közösen a Civitas Fortissima történelmi vetélkedőt középiskolások részére január 29-én. A megmérettetésen felvidéki és magyarországi középiskolások 3 fős csapatai vehettek részt. Az idei versenyre, melynek témája a Civitas Fortissima és a Honfoglalás volt 20 csapat jelentkezett.

"2008-ban merült fel az ötlet, hogy felvidéki fiatalokkal összefogva olyan rendezvényeket szervezzünk, amelyek segítségével erősíteni tudjuk a felvidéki és magyarországi fiatalok közti kapcsolatokat. Ennek az összefogásnak az eredményeként hirdetjük meg minden évben a Civitas Fortissimát. Nem titkolt szándékunk a fiatalok közti kapcsolat erősítésén túl, hogy minél több középiskolás ismerje meg részletesen az 1919. január 29-ei balassagyarmati eseményeket, azok előzményeit, következményeit, hiszen nemzetünk egyik legdicsőbb helytállása ez." nyilatkozta az ipoly.menti.hu-nak Kertész Csilla, a balassagyarmati Fidelitas elnöke, a verseny főszervezője.

Az idei versenyt - az eddigi évek szokásához híven - Medvácz Lajos polgármester és Balla Mihály országgyűlési képviselő nyitotta meg.


"A versenyen két részből álló írásbeli feladatlapot kell kitölteniük a csapatoknak. A feladatokat úgy állítjuk össze, hogy a mai modern kor diákjai is élvezetesnek találják őket. Így többek között időutazás, divatdiktátor, titkos küldetés, keresztrejtvény, kronológia és képfelismerés várta idén is a versengő diákokat. Az írásbeli versenyfeladatokon kívül minden évben kapnak a jelentkező csapatok otthon elkészíthető, előzetes feladatot is. Tavaly képregényt kellett csinálni, korábban videós prezentációt. Idén egy weblapot kellett készíteniük Civitas Fortissima témában, egy választható, megadott történelmi személy nevében. Nagyon ötletes megoldások érkeztek.” - mondta Kertész Csilla.


A két forduló teljesítése után a résztvevők Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesének előadását hallgathatták meg, amelynek témája a Civitas Fortissima eseménysorozatához kapcsolódva az első világháborúhoz vezető út és a háború lezárásának körülményei volt.
 


Az eredményhirdetésen dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke átadta át az emléklapokat, jutalmakat a résztvevőknek és helyezetteknek.

Az eseményen részt vett Henter Lilla, a Fidelitas országos alelnöke és Gubík László, a Via Nova ICS elnöke is.


A verseny helyezettjei:

1. hely: Ipolysági Szondy György Gimnázium (Miskei Ferenc, Nagy Károly, Novák László ), felkészítő tanár: Tóth Tibor

2. hely: Ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola (Jámbor Jennifer, Katona Szabolcs, Urbán Alex), felkészítő tanár: Bacsa Beáta

3. hely: Balassi Bálint Gimnázium (Tóth Ádám, Zólyomi Kristóf, Jamrik Egon), Balassagyarmat, felkészítő tanár: Jancsóné Zorván Zita

4. hely: Szondi György Szakközépiskola és Szakiskola (Baglyos Martin, Mészáros Dániel, Szalai Mátyás), Balassagyarmat, felkészítő tanár: Kormosói Gábor

5. hely: Mikszáth Kálmán Középiskola (Csábi Adrienn, Holicza Rita, Sik Dominik), Balassagyarmat, felkészítő tanár: Bellér Annamária

A versenyen az ipolysági Szondy György Gimnázium  nyerte  el a győzelemmel járó 1 hetes történelmi táborban való részvétel lehetőségét, melyet a Rákóczi Szövetség ajánlott  fel  a győztes csapatnak.

A verseny támogatói: Balassagyarmat város, Fidelitas, Via Nova ICS, Nemzetstratégiai Kutatóintézet,  Rákóczi Szövetség.

Köszönjük a támogatóinknak, akik lehetővé tették, hogy 2015-ben ismét megrendezésre kerülhetett a vetélkedő!

Szervezők

2015.02.02.

Kapcsolat