Gyorsabb tempóra kapcsol a Fidelitas - A közélet nem bűn

A fiatalokat közelebb kell hozni a politikához – mondta Böröcz László, a Fidelitas elnökjelöltje, akivel az elmúlt években ritkán emlegetett politikailag aktív fiatalokról és a Fidelitas tisztújító kongresszusáról beszélgetett a Demokrata riportere.

- Milyen állapotban van ma a Fidelitas?

A Fidelitas tavaly volt tizennyolc éves, mondhatjuk, hogy nagykorú lett. A kilencvenes évek közepén, amikor alapították, egy fiatal értelmiségiekből álló kezdetben kisebb, majd egyre nagyobb szervezetté vált. Alapítása után volt egy komoly felfutási időszaka. Olyan politikusok kerültek ki a szervezet soraiból, akik ma meghatározó tagjai a magyar és a nemzetközi politikai életnek, például Gyürk András, Rogán Antal, vagy Szijjártó Péter. A 2002-es választások után, a polgári oldal vereségének hatására nagyon sok tettvágytól égő fiatal lépett be a szervezetbe, jómagam is ekkor csatlakoztam. Nemsokára a Fidelitas Magyarország legnagyobb politikai ifjúsági szervezetévé vált, jelenleg körülbelül tízezer tagja van. A 2002 és 2010 közötti ellenzéki időszakban egészen másként működött a Fidelitas mint amikor kormányon volt a Fidesz.

- Aktívabbak voltak a tagok?

Valami ellen fellépni fiatalként jóval könnyebb, és erre egy szervezetet felépíteni is jóval egyszerűbb. 2010 után másfajta szituációval találkoztunk. Kormánypárti ifjúsági szervezetben jóval több munkára van szükség. Sokkal nehezebb kormányról tovább építeni és irányítani egy közösséget. Ellenzékben lenni mindig könnyebb, hiszen nincs ott a kormányzás felelőssége, elég megnézni a mostani ellenzéket. Ezért szeretném most a Fidelitast magasabb fokozatra kapcsolni, új tempót adni a szervezetnek, azáltal, hogy azokra a kihívásokra, amelyekre egy kormánypárti ifjúsági szervezetnek felelnie kell, meg tudjuk adni a megfelelő választ.

- Ha már a kihívásoknál tartunk, az anyapárt népszerűsége csökkent, különös tekintettel a tizennyolc és harmincöt év közötti választói korcsoportra, ahol az összes korcsoport közül a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága. Miben tud a Fidelitas hozzájárulni ahhoz, hogy ez a jövőben megváltozzon?

Több szempontot kell figyelembe venni. Az említett kocsoportban a fiatalok nagy része egyáltalán nem foglalkozik politikával sem közélettel. Csak egy szűkebb réteg hajlandó egyáltalán véleményt nyilvánítani. A Fidelitasnak erre nagyon hatásos választ kell adnia, hogy a fiatalok közéleti érdeklődését megerősítse, mai szóval élve, trendivé kell tennünk a politikát. Nagyon sokszor el szokták mondani, hogy a mai döntések, amiket a parlamentben hoznak, ezt a korosztályt érintik a leginkább, hiszen a következő harminc-negyven évünket meghatározzák. Szeretnénk a jövőben a fiatalokat sokkal jobban bekapcsolni a közéletbe, hogy a saját gondolataikat, ötleteiket el tudják mondani. Mivel a Fidelitas fiatalokból áll, akik részben közösségépítéssel, részben közéleti kérdésekkel is foglalkoznak, el kell tudnunk mondani, milyen céljaink vannak, hova szeretnénk, ha Magyarország eljutna a következő öt-tíz évben. Azt is figyelembe kell venni, hogy megváltoztak a szokások, a fiatalok már nem a hagyományos médiából tájékozódnak, hanem az internetről, azon belül is elsősorban a közösségi oldalakról. Ezért a Fidelitas kommunikációját is át kell alakítanunk. Elképzeléseinket el kell tudnunk mondani a fiataloknak, és el kell tudnunk mondani a kormányon lévő anyapártunknak is.

- Milyen a viszony a Fidesz és a Fidelitas között?

Ha a Fidelitas elmondja a véleményét, azt a Fideszben is megvitatják, figyelembe veszik. A Fidelitasnak a tavalyi választások során közel száz önkormányzati képviselője és több mint egy tucat polgármestere szerzett mandátumot a Fidesz színeiben, ilyen szempontból is kiváló a viszonyunk, hiszen ez komoly bizalmat feltételez. Van azonban egy csomó olyan élethelyzet, amit a fiatalok másképpen élnek meg, más véleményük alakul ki, mint az idősebbeknek, de ez így természetes. A fiatalok körében a választási hajlandóság sokkal kisebb, ezért a pártok hajlamosak arra, hogy kevesebb figyelmet szenteljenek e korosztálynak. De ha a fiatalok körében a politikát, a közéleti kérdéseket kicsit trendibbé tudnánk tenni, akkor nyilván ez a korosztály is nagyobb számban venne részt a választásokon. Ez fontos lépés ahhoz, hogy a fiatalok érdekeit, véleményét a jelenleginél jobban figyelembe vegyék.

- Március tizennegyedikén országos tisztújító kongresszust tartanak, ahol indul az elnöki székért. Milyen irányba vezetné a Fidelitast a győzelme esetén?

Az elmúlt évben már elindult egy építkezési folyamat, átszerveztük országos programjainkat, melyeknek az alapja az interaktív közösségépítés, a szakmai és közéleti kérdésekről folytatott diskurzus. Ez alapján rendeztük meg tavaly a nyári szabadegyetemünket, ahol az aktív csapatépítés mellett olyan vitákat szerveztünk, amelyek izgalmasak és érdekelhetik a fiatalokat. Külön hangsúlyt fektettünk arra, hogy ne csak egymással beszélgessünk, hanem a másik oldal képviselőit is elhívjuk, hiszen úgy izgalmas. Rogán Antal például Schiffer Andrással, Rétvári Bence Karácsony Gergellyel vagy L. Simon László Geszti Péterrel vitázott, illetve egy korábban soha meg nem valósult vita jött létre Bayer Zsolt és Havas Henrik között, de például Kövér László házelnök is tartott előadást. Szükség van az ilyen rendezvényekre, ahol a fiatalok látják, hogy van egy erős közösség, ahol olyan emberekkel találkozhatnak, akikkel a véleményüket, gondolataikat megoszthatják közéletről, közösségről. Mindemellett az egyik leghangsúlyosabb téma, amivel foglalkoztunk az a nemzetpolitika volt. Rengeteg adománygyűjtő utat szerveztünk Kárpátaljára, Csángóföldre, próbáltuk a határon túli partnerszervezeteket is összefogni e programokon keresztül. Több konferenciát szerveztünk. Legutóbb Visegrádon, ahová nemcsak a magyar partnerszervezeteinket hívtuk meg, hanem tizenkét országból együtt voltunk a többségi nemzet néppárti ifjúsági képviselőivel is. A visegrádi közép-európai együttműködést igyekeztünk a fiatalok nyelvére lefordítani, ezzel erősítve az egymásrautaltság élményét. Ha a fiatal generációban elültetjük azt a gondolatot, hogy Közép-Európában csak úgy tudunk előrejutni, ha összefogunk és kihasználjuk a régió adta előnyöket, az az érdekérvényesítés szempontjából is fontos lesz. Ezenkívül azon is dolgozunk, hogy a tisztújítást követően összeállítsunk egy olyan programot, amiben megfogalmazzuk, mit gondolunk a következő évekről, évtizedekről Magyarországon. A tisztújítás után szeretném folytatni a hasznos és minőségi programok szervezését.

- Mondana egy példát?

Kiemelt cél, hogy az egyetemeken zajló közéleti diskurzust nyugat-európai mintára megnyissuk a pártok ifjúsági szervezetei előtt, hiszen a mostani mesterségesen steril helyzet a kommunizmus rossz tapasztalatai miatt alakult így a 90-es években, mintha a politizálás bűn volna. De ez nagyon álságos állapot. Gondoljunk bele: megtiltják a hallgatóknak, hogy foglalkozzanak a közélettel az egyetem falain belül, majd csodálkoznak, hogy a fiatalokat nem érdekli a közélet, a politika, és mivel nem eléggé tájékozottak, jó részük a demokráciánál többre tartja a diktatúrát egyes felmérések szerint. Az a célunk, hogy a következő két év alatt a Fidelitas még aktívabbá váljon, ezáltal képes legyen a fiatalok széles rétegeinek megszólítására. Ahogy korábban említettem, szeretnénk egy programot is összeállítani, ami segítheti akár a kormány munkáját is.

- Mit tartalmaz majd ez a program?

Sok ötletet és elképzelést gyűjtöttünk már össze, nyilván ezeket szelektálni kell, illetve kidolgozni a részleteket. Az eddig megszokott programjaink mellett tematikus konferenciákat szervezünk, például energetikai, környezetvédelmi, nemzetpolitikai és ifjúsági ügyekben. Az is jogos elképzelés lehet, hogy a közigazgatásban belátható időn belül mindent el tudjunk intézni otthonról egy számítógépről, és ne kelljen egy darab papírért órákat sorban állni. De ez csak egy a megújuló Fidelitas céljai közül. Most a legfontosabb, hogy a politikából kiábrándult fiatalokat újra megszólítsuk, reményt adjunk nekik, hogy érdemes a közélet vitáiban részt venniük. Bízom abban, hogy ezáltal a Fidelitast gyorsabb tempóra tudjuk kapcsolni.

Forrás: Magyar Demokrata (2015. március 11.)

 

 

2015.03.12.

Kapcsolat