Folytatja Tisza István emlékének ápolását a zuglói Fidelitas

Nagyszabású ünnepséggel emlékezett Tisza István születésének 154. évfordulójára a zuglói Fidelitas. Ünnepi beszédet mondott Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke és György István Budapest kormánymegbízottja is. A műsorban közreműködött Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész és Joós Tamás énekmondó. Böröcz László, a Fidelitas elnöke is részt vett a megemlékezésen.
Zuglóban nagy múltra tekintenek vissza a Tisza István tiszteletére szervezett megemlékezések. 2003-ban a Hermina úti emléktábla avatásával vette kezdetét a hagyomány, melynek helyszínéül ma már a fidelitasos kezdeményezésre kialakított Tisza István tér szolgál. Az idei alkalommal jelen volt és a Fidelitas nevében koszorút helyezett el a szervezet elnöke, Böröcz László is.
 
Borbély Ádám kerületi csoportelnök köszöntőjében kiemelte, hogy Tisza István emlékének ápolása az évek során biztos részévé vált a csoport életének: „Bátorsága, a magyarságba vetett tiszta hite, és megalkuvást nem tűrő egyenes jelleme jelentik számunkra azokat a cölöpöket, amelyekre a Zuglói Fidelitas politikai credóját építheti.”
 
Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke szerint „Tisza István egész életében az értékei, a küldetéstudata és a hite által diktált utat járta. Ennek megfelelő lelkülettel, csak a legnagyobbakra jellemző elhivatottsággal fogadta élete kihívásait és a biztos halált is azon a végzetes október 31-én, amikor a nem messze található Róheim villába fegyveresek rontottak be, azzal vádolva őt, hogy ő okozta a háborút és annak borzalmait. Tisza itteni és a Kossuth téren nemrég újra felállított szobra emlékeztessen minket arra, hogy az utókor és a történelem még a vereség időszakából is a nemzet jó emlékezetében őrzi meg azokat, akik életüket Magyarország szolgálatába állították, akik, tetteikkel a hazáért érdemeket szereztek.”
 
György István kormánymegbízott beszédében rámutatott, hogy éppen a mi nemzedékünk lehet tanúja annak, amikor Tisza István megítélése a társadalom tudatában a helyére kerül: „talán a következő nemzedék, ahogyan a Zuglói Fidelitas esetében is látjuk, már érteni és becsülni fogja a Tisza által képviselt polgári gondolkodást, a mindenkire kiterjedő felelősségteljes politizálást.” Megítélése szerint „fontos és támogatandó az a munka, amelyben ezekre az értékekre hívjuk fel a figyelmet. A legnagyobb veszélyt a gyökértelenség és a tompa butaság jelenti, ezért is szükséges elmondani, Tisza István példáján keresztül megmutatni, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk közös sorsunkért.”
 
Az ünnepi műsort követően a meghívott díszvendégek és a helyi polgári oldal megjelent képviselői a néhai miniszterelnök tiszteletére elhelyezték az emlékezés virágait.

A megemlékezés és a koszorúzás képei ebben a galériában érhetőek el.
 

2015.04.23.

Kapcsolat