Fidelitas Szabadegyetem 2016

A Fidelitas idén 10 év után újra Tokajban járt, ugyanis ismét Magyarország egyik leghíresebb borvidékén szerveztük meg legnagyobb rendezvényünket, a nyári szabadegyetemet, mely az év központi rendezvénye szervezetünk életében. Napközben együtt gondolkodhattunk a magyar közélet kormánypárti és ellenzéki politikusaival, közéleti szereplőivel, elemzőivel és újságíróival, este nagyokat buliztunk, a feltöltődés idejét pedig aktív sport és szabadidős programokkal, csapatversenyekkel töltöttük ki: volt foci, röplabda, ping-pong, sárkányhajózás, geocaching és EB-nézés is babzsák fotelekben heverve – kinek mi esett jól éppen.

Csütörtök délután Böröcz László, a Fidelitas elnöke, Posta György, Tokaj város polgármestere és Koncz Ferenc, a térség volt országgyűlési képviselője, Szerencs polgármestere köszöntőjével vette kezdetét a rendezvény, melyen több mint 250 fiatal vett részt. Az este további részében a fáklyafénnyel tarkított szurkolói szigeten izgulhattuk végig a labdarúgó Európa Bajnokság negyeddöntőit.


Másnap a csapatok szárazföldi (ping-pong, röplabda, foci) és vízi (sárkányhajó) versenyeken mérhették össze ügyességüket. A szikrázó napsütés okozta melegben nem csoda, hogy a sárkányhajó verseny lett a legnépszerűbb program, hiszen a Bodrog hűsítő vízében is megmártózhattak a fiatalok.


Ebéd után Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter „A XXI. század polgári Magyarországa” címmel tartott előadást, amelyet követően a közönség több kérdésre is válaszolt, érintettük az egyetemisták lakhatásának, a külföldön élő magyarok haza csábításának és a fiatalok jövőbeli lehetőségeinek témakörét is.


A csapatok bemutatkozását követően, a „Politika a médiában és a közvéleményben” című kerekasztal-beszélgetésen Karácsony Gergely, Zugló polgármesterét, Török Gábor politológust és G. Fodor Gábort, a Századvég elnökhelyettesét, a 888.hu főszerkesztőjét, valamint Orbán Balázst, a Századvég kutatási igazgatóját láttuk vendégül. A beszélgetésüket Balogh Ákos Gergely, a Mandiner főszerkesztője moderálta, 1-1 érintett témakör kapcsán gyakran egészen eltérő véleményeket hallhattunk.


Szombat reggel Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és Pindroch Tamás, a Magyar Hírlap főmunkatársa egy kötetlen, jó hangulatú előadás keretein belül többek között a bevándorlás ügyi népszavazásról és az angol BREXIT várható következményeiről beszélgettek, de természetesen a foci is szóba került. Ez utóbbi kapcsán megismerhettük Kubatov Gábor véleményét a magyar válogatott EB szerepléséről, valamint a Fradi utánpótlás neveléséről, eddigi eredményeikről.


A nap további része is sok izgalmat tartogatott szombaton.  Az ebédet követő rövid pihenő után a geocaching alapú városi felfedező túráé volt a főszerep. A csapatok útnak indultak Tokaj belvárosa felé, hogy az állomásokon végighaladva értékes pontokat szerezzenek. Miután végigmentek az állomásokon és felkapaszkodtak a kilátóra, egy kis meglepetés várta őket, ugyanis a táborba már a helyi kisvasút fuvarozta vissza őket. Késő délután az előző napi sportversenyeket folytatva, a döntőket játszották le a csapatok. Az eredményhirdetésre vasárnap került sor.


Tokajon újra egy felejthetetlen és nagyszerű hangulatú szabadegyetemen vehettünk részt. Az előadások magas színvonalúak voltak, a fiatalok közelebbről is megismerhettek számos közéleti személyiséget, politikai gondolkodót és véleményformálót. A rendezvény során számos csapatépítő játék, interaktív tevékenység szolgálta közösségünk összekovácsolását, számos új barátság köttetett, illetve mélyült el.


Köszönjük az előadóinknak, hogy elfogadták a meghívásunkat és megosztották velünk gondolataikat, illetve köszönjük a fiataloknak, akik eljöttek. Reméljük, hamarosan ismét találkozunk!

2016.07.20.

Kapcsolat