Fidelitas Közéleti Találkozó

Közéleti találkozóra gyűltek össze a Fidelitas tisztségviselői 2015. június 6-án Budapesten. A rendezvényen Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere köszöntötte a résztvevőket, majd bemutatkoztak a Fidelitas szakmai kabinetjei és kerekasztal-beszélgetés következett „Társadalmi igazságtétel vs. élethez való jog” címmel a halálbüntetésről.
Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere a magyar fiatalságot érintő kérdésekről beszélt köszöntőjében. Külön hangsúlyozta: a kormány célja az, hogy mindenkinek legyen munkája, a munkanélküliség visszaszorítására főleg a fiatalok, pályakezdők körében számos intézkedést hoztak az elmúlt évek során és a jövőben is folytatni kívánják ez irányú törekvéseiket. Belügyminiszter úr kiemelte, miért is tartotta fontosnak elfogadni a Fidelitas meghívását, szavai szerint „Ti lehettek az aktív alakítói Magyarország jövőjének, hogy hazánk minden polgára továbbra is biztonságban élhessen Közép-Európában, az Európai Unióban, a világban”.
 

Pintér Sándor beszédét követően a Fidelitas kabinetjeinek vezetői bemutatták a szakmai műhelyeket.
A gazdasági kabinet tagjai célul tűzték ki a mai gyorsan változó és komplex gazdasági-pénzügyi világot megértő, ebben a világban elboldoguló ifjúsági réteg létrehozását, akik tudásukkal elősegíthetik Magyarország fejlődését. A mai magyar konzervatív-kereszténydemokrata oldalon álló fiatalokat tömörítő szervezetekben a reális, naprakész makro és nemzetközi gazdasági-pénzügyi jellegű témák háttérbe szorulnak. Ahhoz, hogy nemzetünk megállja helyét a 21. századi világban, e tudás fejlesztése politikai oldaltól függetlenül szükséges – mondta el Antal Kristóf kabinetvezető-helyettes.
 
Mi is a humán kabinet? Érdemes kiindulni a névből, ami egyben maga a meghatározás, vagyis a humánumból, az emberből. A szervezési elv tehát az ember egyetemes jellegzetességeiből indul ki, azokból, melyeknek mértéke az ember maga: tudás, kultúra, szolidaritás. Területekre lebontva ez az oktatás, az ifjúságügy, az egészségügy, a szociális ügyek, a társadalmi felzárkózás és a sport. Ezekkel foglalkozik a Humán Kabinet – tájékoztatott Bodrogi Richárd kabinetvezető.
 
 
Minden, ami innováció, minden, ami informatika. Szeretnéd tudni mi az a Web 2.0, a Augmented Reality, milyen innováció érkezik az informatikában? Érdekel a Startup világ? Kíváncsi vagy az informatikai és az innovációs politikára és részt vennél az ezekkel kapcsolatos politikai döntések véleményezésében? Akkor nálunk a helyed! Az innovációs és informatikai kabinet célja, hogy segítse és fejlessze a Fidelitas szervezetét és a hazai társadalmat az informatika és az innováció területén – buzdított csatlakozásra Bozsoki Dániel kabinetvezető.
 
A jogi és közigazgatási kabinet egy szakmai alapon szerveződő közösség, amely a tagjai közé vár minden jogászt, joghallgatót, politológust, a közigazgatásban dolgozót vagy a munkánk érdeklődőt és mindenkit, aki nyitott az államigazgatás vagy a társadalomtudományok iránt. Célunk, hogy interaktív beszélgetéseken és kreatív programokon keresztül járjunk körbe aktuális témákat, ahol a téma szakértőitől és meghatározó véleményformáló személyektől származó ismereteken túl egymás gondolatait is megismerhetjük és így az álláspontunkat közösen kialakítva támogatni tudjuk a szervezetünk munkáját – mondta el dr. Illés Boglárka kabinetvezető.
 

A környezetvédelmi és vidékfejlesztési kabinet tagjai közé várja azokat a fidelitasos fiatalokat, akik felelősséget éreznek környezetünkért vagy érdeklődnek a vidéki fiatalokat érintő kérdések és a helyi problémák megoldása iránt. Az agrárium kérdéseivel azon belül is a fiatal gazda programmal, valamint a mezőgazdaságot érintő alapvető kérdésekkel is foglalkozunk. Terveink között szerepel ismeretterjesztő programok szervezése vagy éppen konkrét kérdésben véleményünk hangoztatása, kinyilvánítása is. Célunk minél több vidéki kulturális, gasztronómiai és történelmi rendezvényen jelen lenni – hangsúlyozta Szántó Imre László kabinetvezető.
 
A külügyi és uniós kabinet a Fidelitas külügyeit összefogó szervezeti egység. A mi feladatunk a partnerszervezetekkel való kapcsolattartás, a Fidelitas képviselete külföldön és a külügyekkel kapcsolatos nyilatkozatok kidolgozása – tájékoztatott Párkányi Eszter kabinetvezető.
 

A nemzetpolitikai kabinet célja, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel segítse az elszakított területek magyar fiataljait, szoros együttműködésre törekszik a határon túli ifjúsági szervezetekkel a magyarságot érintő kérdésekben. Folytatni szeretnénk nemzetpolitikai, illetve a visegrádi országokat magában foglaló V4 konferenciánkat, továbbá jelenleg aktívan közreműködünk a kárpátaljai adománygyűjtésben is – mondta el Papp Imre kabinetvezető.
 

A kabinetek bemutatkozását kerekasztal-beszélgetés követte Társadalmi igazságtétel vs. élethez való jog” címmel a halálbüntetésről.  A beszélgetésen részt vett Cservák Csaba, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszékének vezetője, Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, valamint Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője. A moderátor Szedlacsek Péter, a Fidelitas Jogi és Közigazgatási Kabinet kabinetvezető-helyettese volt. A részletes beszámoló a beszélgetésről itt olvasható.
 

2015.06.09.

Kapcsolat