Elfogadták a Fidelitas javaslatait Brüsszelben

Az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete (Youth of the European People's Party) Brüsszelben tartotta idei első tanácsülését, melyen részt vett Böröcz László, a Fidelitas elnöke, Párkányi Eszter, a Fidelitas külügyi kabinetvezetője és Faragó Csaba, a YEPP magyar alelnöke.
A hétvégén az ifjúsági szervezetek képviselői által benyújtott határozati javaslatokat tárgyalták meg a tagszervezetek delegáltjai. Ezek között szerepelt egy dokumentum a bevándorlási helyzet kezeléséről, melyhez a Fidelitas módosító javaslatot nyújtott be, amit egyhangúlag el is fogadtak a jelenlévők.
 
A kiegészítés értelmében a YEPP felszólítja az Európai Uniót, hogy hozzon létre egy újjáépítési alapot annak érdekében, hogy a háború sújtotta közel-keleti országokban a konfliktus megoldása után megkezdődhessen az újjáépítés és a menekültek belátható időn belül biztonságban hazatérhessenek.
 
Szeretnénk, ha az Európai Unió kezdeményező szerepet töltene be és maga mellé állítaná a világ vezető hatalmait, valamint a gazdag öböl-menti arab országokat is. Előre kell gondolkodni, hogy ne legyenek elhamarkodott, következetlen lépések a tagállamok részéről, mint a jelenlegi migrációs válság esetében - szögezte le Böröcz László.
 
A tanácsülésen nagy támogatottsággal elfogadott határozat ezen kívül elismeri, hogy a bevándorlási hullám következtében egyes tagállamokra nagyobb teher hárul; hogy erősíteni kell határaink védelmét; végül leszögezi, hogy azok, akiknek szükségük van rá, megkapják a védelmet, mindenki más hazaküldésére azonban hatékony megoldást kell találni.
 
Ugyanakkor a kötelező kvótákra való utalást a magyar delegáció érveinek hatására elvetette a tanács. A Fidelitas fontosnak tartja, hogy minden nemzetközi fórumon képviselje a magyar álláspontot a menekültválsággal kapcsolatban.
 

2015.09.28.

Kapcsolat