Egymillió forint értékű adomány Kárpátaljára

Sikerrel zárult az újbudai Fidelitas adománygyűjtő akciója. A több mint egymillió forintos segítséget már a Magyar Református Szeretetszolgálat rendelkezésére bocsátották.
Az újbudai Fidelitas adománygyűjtésbe kezdett az orosz-ukrán konfliktus okán nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarok számára, hiszen sokaknak a napi megélhetés is gondot jelent, nem beszélve az egészségügyi ellátás akadozásáról vagy a harctérre kivezényelt családtagok fájó hiányáról. A szervezet felhívására több cég, magánszemély és a kerületi Fidesz-KDNP frakció képviselői is felajánlották támogatásukat, így a hónap végére több mint egymillió forint összértékű adomány gyűlt össze. Az akciót egy kerekasztal-beszélgetéssel zárták a fiatalok, melyen részt vett Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke, Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár, Újbuda országgyűlési képviselője. Pál Sándor a kárpátaljai helyzetről szóló beszámolójában kiemelte, hogy az ország egész területén óriási a szegénység és a reményvesztettség, így igyekeznek minden eszközt megragadni, hogy a mindennapi szükségletek kielégítésén túl a magyarság helyben maradását is erősíthessék, ugyanis egyre nagyobb gondot okoz az elvándorlás, a fiatalok külföldre távozása.
 

Czibere Károly államtitkár szerint a szociálisan nehéz helyzetben élő emberek számára az anyagi segítség mellett nagyon fontos a lelki támogatás is, hogy személyes jelenlétünkkel is erősítsük bennük a reményt, hogy van esély sorsuk jobbra fordulására. Mint mondta, össztársadalmi szinten is nagyon fontos annak tudatosítása, hogy csak közösségben érdemes gondolkodni és a személyes találkozók során nem csak adni, hanem nagyon sokat lehet kapni is a Kárpátalján élő emberektől. Simicskó István szerint az anyaországi magyaroknak - túllépve Trianon és a XX. század borzalmain -, mint egy édesanya, kell óvnia és támogatnia a határon túl élő magyarságot nem csak a kárpátaljaihoz hasonló krízisek estén, de a mindennapokban egyaránt, ahogy ezt a Kormány is igyekszik tenni.
 
Az esemény végén Szabó László, az Újbudai Fidelitas elnöke jelképesen átadta a szervezet adományait, melyet a benei óvodába, két fogyatékos gyermekeket fejlesztő intézménybe és Ungvár illetve Munkács környéki családokhoz juttat el a Magyar Református Szeretetszolgálat.

A XI. kerületi szervezet a Fidelitas országos adománygyűjtő akciójához csatlakozva szervezte meg helyi kampányát. Az adománygyűjtés tovább folytatódik, a http://www.karpataljaert.hu/ oldalon a Fidelitas október végéig várja az adományokat. Az összegyűlt pénzt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség közreműködésével a Verecke Alapítványnak juttatjuk el, az alapítvány az adományt a tervek szerint kárpátaljai magyar fiatalok iskolai étkeztetésére fordítja majd. 

2015.07.15.

Kapcsolat