Délen és Keleten múlik Európa biztonsága

A Fidelitas Külügyi és Európai Uniós Kabinet vendége volt a Külgazdasági és Külügyminisztérium két főosztályvezetője, Balogh István Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Főosztály és Rada Csaba Közel-Kelet és Észak-Afrika Főosztály.
A két szakértővel Európa biztonságáról és Magyarország helyzetéről beszélgettünk. Ennek során szóba kerültek olyan témák, mint az ukrán konfliktus, amely az elmúlt évek során befagyott, s keleti szomszédunk stabilitásának elősegítését teszi szükségessé. Ennél is aktuálisabb a déli dimenzió, amely az észak-afrikai és közel-keleti térséget öleli fel, s a migrációs válság tette különösen aktuálissá.
 
 

 
Az ebben a térségben lezajlott változások az elmúlt bő évtizedben oda vezettek, hogy megerősödhetett az Iszlám Állam, amely elképesztő brutalitással söpört végig az egyébként is végletesen megosztott Irakon, majd tört előre a polgárháború sújtotta Szíriában. A térség, amelyben az instabilitás jellemez egy sor országot, a világ és Európa biztonságának kulcshelyszíne marad a következő években is. A fundamentalista iszlám sok helyen gyökeret eresztett, amely csak még összetettebbé teszi a nagyhatalmi és regionális konfliktusoktól szabdalt Közel-Keletet. 
 

2016.06.20.

Kapcsolat