Célba ért az adomány

A Fidelitas június elején indított gyűjtést a kárpátaljai magyar fiatalok megsegítésére. Az összegyűlt közel 2,5 millió forintos adományt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Jótékonysági Alapítványának juttattuk el hozzájárulva a kárpátaljai magyar oktatás (taneszköz-vásárlás) és a kárpátaljai magyar ifjúsági közösségek támogatásához. Az adomány átadását a kárpátaljai magyarság helyzetét elemző kihelyezett nemzetpolitikai szemináriummal kötöttük össze a Beregszász melletti Makkosjánosiban.
Hallva az Ukrajnából érkező egyre riasztóbb híreket, úgy éreztük, becsületbeli ügy, hogy adománygyűjtéssel támogassuk a kárpátaljai magyar fiatalokat. Az elmúlt fél évben a szervezet több száz tagjának a közreműködésével mintegy harminc jótékonysági akciót és rendezvényt szerveztünk - mondta el Böröcz László, a Fidelitas elnöke, majd ünnepélyesen átnyújtotta a közel két és fél millió forintos pénzadományt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Jótékonysági Alapítványának, hozzájárulva a kárpátaljai magyar oktatás (taneszköz-vásárlás) és a kárpátaljai magyar ifjúsági közösségek támogatásához. A pénzadományon kívül a fidelitasosok könyveket is vittek a kárpátaljai fiataloknak. Böröcz László jelezte, hogy a gyűjtési akció az idei évben folytatódni fog.
 
   
 
A Fidelitas elnöke kiemelte, hogy a Kárpátaljára kihelyezett nemzetpolitikai szemináriumra meghívták a határon túli magyar ifjúsági szervezetek képviselőit Erdélyből, Felvidékről és Délvidékről is. "Nagyon fontosnak tartjuk a kárpátaljai magyar fiatalokkal fenntartott kapcsolatok erősítését. Az ő helyzetük a helyszínen ismerhető meg a legjobban, ezért döntöttünk a kihelyezett szeminárium megszervezése mellett" - emlékeztetett. Hozzátette: "a Kárpátalján élők nehéz élethelyzetéről helyben szerzett tapasztalataink szerint arra szeretném biztatni a magyarországi fiatalokat, hogy segítsék kárpátaljai nemzettársaikat, és mi ebben példát szeretnénk mutatni".
 
 
A szeminárium résztvevőit Szalipszki Endre, beregszászi főkonzul és Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének elnöke köszöntötte. 
 
 
Kárpátalja és a kárpátaljai magyarság helyzetét a nemzetpolitikai szemináriumon Barta József, a KMKSZ és a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) alelnöke ismertette. Az ukrajnai megye és Magyarország kulturális, testvérvárosi és gazdasági kapcsolatait Vinnai Győző fideszes országgyűlési képviselő vázolta.
 

A kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás állapotáról Fodor Gyula, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorhelyettese beszélt. A kárpátaljai magyar oktatásnak és értelmiségnek nyújtott anyaországi támogatás rendszerét Grezsa István, kormánybiztos, határon túli beruházásokért felelős miniszteri biztos ismertette, hangsúlyozva, hogy amit Magyarország megtehet, azt megteszi annak érdekében, hogy a magyar fiatalok Kárpátalján maradjanak.

A szeminárium résztvevőinek külön előadással készültek a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház fiatal színészei, illetve a kulturális program részeként ellátogattunk a  II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára is.

A kárpátaljai lakosság komoly nehézségekkel küzd a mindennapok során, az ukrajnai háborús konfliktus erősen kihat az életükre. A Fidelitas reméli, hogy az összegyűjtött adomány segít a kárpátaljai fiatalok helyzetének javításában és ezúton is köszönjük mindenkinek a támogatást!

Forrás: MTI-fidelitas.hu 

2016.01.25.

Kapcsolat