Bencsik János képviselő úr volt a Gazdasági Kabinet vendége

A Gazdasági Kabinet megszervezte a Fenntartható Fejlődés Fórumát, amely Bencsik János országgyűlési képviselőt köszönthette első vendégeként. Képviselő úr rávilágított, hogy hazánk és a világ, amelyben élünk egy civilizációs fordulóponthoz érkezett. „A fenntarthatóságnak csak egyetlen útja létezik: a bizalom és a szeretet útja. Az életem csupán annyit ér, amennyit elcseréltem magamból, de abból is csak annyit, amennyiben szeretet is lakozott.”
Az elmúlt hónapokban lezajlottak a Fidelitas tisztújításai. A Fidelitas Gazdasági Kabinet az elnökségtől újra bizalmat kapott, így Beck Zoltán kabinetvezetővel, Ary Tamás, Antal Kristóf, Bánki Balázs és Révész Christian vezetői csapattal folytatódik a két évvel ezelőtt megkezdett munka. A közel száz rendezvény között szerepelt számos szakmai előadás, kerekasztal-beszélgetés és vitaest. Antal Kristóf szervezésének köszönhetők az Országgyűlési Szimulációk, Révész Christian hívta életre a Vállalkozói Fórumot, Beck Zoltán, Ary Tamás, Bánki Balázs és Szijártó Adrienn tréner főszervezésében valósult meg a Kaposvári Egyetemen a „Somogyország 2020” gazdasági konferencia.
 
A jelszó: „Folytatjuk!” A Kabinet 2015-17-es ciklusának első szakmai rendezvényét május 27-én tartotta, amelyen Ary Tamás szakmai vezető bejelentette a Fenntartható Fejlődés Fórumának megalakulását. A programsorozat keretében hazánk gazdasági és társadalmi kérdéseit a fenntarthatóság szempontjai szerint fogjuk vizsgálni. A Kabinet a Fórum első vendégeként Bencsik János országgyűlési képviselőt köszönthette, aki az Országgyűlésben, a Fideszben, tudományos és szakmai körökben a szakterület elismert képviselője.

Képviselő úr rávilágított, hogy hazánk és a világ, amelyben élünk egy civilizációs fordulóponthoz érkezett. Egyre komolyabb kihívás a természeti értékeink, környezetünk megóvása, természeti erőforrásaink fenntartható használata, illetve a nemzetállamok megmaradása a globális térben. Jalta után hetven évvel megkezdődött a világ újrafelosztása. Két fő frontvonal bontakozott ki: az egyik az EU és Oroszország között húzódik, hátterében az energiához való hozzáféréssel, a másik pedig az eurázsiai rendszerhez kötődik.
 
Bencsik János 1990-től kezdődően húsz esztendőn át volt Tatabánya polgármestere. Beszélt arról, hogy a rendszerváltás után a nehézipar összeomlásának következtében a komoly kihívásokkal szembesülő Tatabányán hogyan sikerült újra talpra állítani a gazdaságot, munkahelyeket teremteni, meghonosítani a polgári értékrendet. Kitért arra, hogy a tizenhárom év országgyűlési képviselői tevékenysége során milyen kihívásokkal találkozott, milyen eredményeket sikerült elérni, mit tett a Tatai-medencéért.
 
 
Számos, hazánk érdekét szolgáló kezdeményezés fűződik nevéhez. Például a Mária Út (a Mariazell-től Csíksomlyóig vezető közép-európai zarándokút) és a Klímabarát Települések Szövetsége életre hívásában vezető szerepe volt. Országos mozgalmak szervezésével többször sikeresen fellépett a 2010 előtti években a kormány nemzeti vagyont elherdáló kezdeményezései ellen.
 
A Magyar Földtani és Geofizikai Intézetben és a Nemzeti Alkalmazkodási Központban végzett kutatásaik és elemzéseik alapján bemutatta, hogy a közeljövőben milyen éghajlat-változási következményekkel kell szembenéznünk. A 2010-11-es államtitkársága idején létrehozta az egységes klíma- és energiapolitikai államtitkárságot. A nevéhez kötődő Nemzeti Energiastratégia és a Nemzeti Éghajlat változási Stratégia alapján felvázolta a hazánk által az energia- és klímapolitikában követendő utat.
 
Kiemelte, hogy egy fenntartható társadalom, egy sikeres gazdaság érdekében szükség van a helyi közösségek erősítésére, a fejlettségi különbségek csökkentésére, a vidék megerősödésére, a teljes társadalmi összefogásra. Hangsúlyozta a bizalom és az erkölcs erejét, amely kulcsfontosságú a hazai gazdaság, a társadalom, a helyi közösségek és nemzetünk sikeres építéséhez.
Az ifjúság részére szánt üzenetének zárógondolata szerint „A fenntarthatóságnak csak egyetlen útja létezik: a bizalom és a szeretet útja. Az életem csupán annyit ér, amennyit elcseréltem magamból, de abból is csak annyit, amennyiben szeretet is lakozott.”
 

2015.06.04.

Kapcsolat