Az oktatók megbecsülése a fiatalok megbecsülése is

A Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) üdvözli a Kormány tegnapi bejelentését, miszerint a teljes felsőoktatási oktatói-kutatói kör bére jelentősen nőni fog. Azt gondoljuk, hogy Magyarország jövője szempontjából elengedhetetlen a minőségi felsőoktatás. A minőségi felsőoktatás pedig elsősorban a tanárokon múlik. Így a Kormány a fiatalokat is megbecsüli azáltal, hogy javítja az oktatók bérszínvonalát.
A felsőoktatás érdemi javulása az elmúlt években indult el. A kancellári rendszer bevezetése jelentősen lecsökkentette a korábbi visszaéléseket és pénzügyi egyensúlyt hozott az intézményekben, így a fiatalok oktatására nem vet árnyékot az eddigi óriási adósság.
 
A majd 15 ezer embert érintő béremelés végén 27%-al lesznek magasabb a bérek, ami azt üzeni az oktatóknak, hogy a Kormány számít rájuk és fontosnak tartja munkájukat.
 
Örülünk a doktoranduszi ösztöndíj emelésének is, hiszen azok a fiatalok, akik a jövő tudósai, kutatói és az országunk építői szeretnének lenni, megérdemlik a megbecsülést.
 
A Fidelitas és az IKSZ régóta küzd az egyetemi politizálásért is. Azt gondoljuk, hogy a fiataloknak is joguk van ahhoz, hogy megismerhessék a közéleti, politikai kérdéseket, és vitákat, beszélgetéseket kezdeményezhessenek a politikai ifjúsági szervezetek bevonásával.
 
Böröcz László, a Fidelitas elnöke
Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke
                

2015.11.06.

Kapcsolat