Gábor Felícia, csángó írónő volt a Nemzetpolitikai Kabinet vendége

A Fidelitas Nemzetpolitikai kabinet céljául tűzte ki, hogy tagjai jobban megismerjék a külhoni magyarság különböző csoportjait. Ezúttal Csángóföld volt a kiválasztott régió, melyet Gábor Felícia írónő mutatott be a rendezvény résztvevinek. Felícia saját élettörténetén keresztül bepillantást engedett a csángó élet szépséges mindennapjaiba, hogy lehet szerény körülmények között is jól élni, amikor a körülvevő természet megad számukra mindent. (Kivéve a banánt, de mivel azt nem tudták, hogy mi, így nem is hiányzott nekik.)
Vendégünk beszélt a diktatúra nehézségeiről, ahogy az iskolában tilos volt a magyar/csángó nyelv használata, hogyan igyekeztek a csángóság egyik alappilléréből, a vallásból is kikoptatni a magyar nyelvet, melynek eredményeként felnőtt egy olyan generáció, amely számára már nem ugyanazt jelenti csángónak lenni.

Elmesélte, hogy milyen fontos időben kezelni ezt a folyamatot, és tanítás után teret adni olyan közös programoknak, amelyen a csángóságát még őrző legidősebb generáció átadhatja ezt az identitástudatot a legfiatalabbaknak, ezzel megmentve, és tovább őrizve a csángó hagyományokat.

Felícia több, kedves, a családjához fűződő történetén keresztül vitte a hallgatóságot közelebb a csángók megismeréséhez. A résztvevők bepillantást nyerhettek csángók  színes népi viseletébe, hagyományaikba, végül felolvasott pár részletet könyvéből, hogy megízleljük a csángó nyelvjárás különlegességét. A beszélgetést színesítette Mokány Róza, lujzi-kalagori népdalénekes előadása.

2016.05.17.

Kapcsolat