Fesztiválok szerepe a magyar országimázsban

A tavaszi kulturális konferencia második kerekasztal-beszélgetése folyamán Bán Teodóra, a Fesztiválközpont vezetője, Gerendai Károly, a SZIGET igazgatója, valamint Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere és Gellai Gergő, a PEN főszervezője beszélgettek a fesztiválok szerepéről a magyar országimázsban. A beszélgetés moderátora Barna Judit fesztiválszervező (Budapesti Tavaszi Fesztivál, CAFe Budapest) volt.
A beszélgetés során szóba került a "magyar kultúra exportképességének" témája, amelyről Gerendai Károly úgy vélekedett, hogy Magyarország jól áll az ide érkező kultúrafogyasztó külföldiek tekintetében, ugyanakkor jelenleg szerinte alig vannak olyan magyar "kulturális termékek", amelyek a világ más pontjain is versenyképesek lennének. Gerendai Károly vélekedése szerint sokat kell tenni e trend megfordításáért, mert a magyar kultúrának akkor lesz igazi jelentősége a világban.

Gellai Gergő, a Pécsi Egyetemi Napok főszervezője hangsúlyozta, hogy a rendezvénnyel fő céljuk megmutatni, hogy Pécs belvárosában, a Zsolnay negyedben is tudnak kulturáltan szórakozni a fiatalok, a fesztivál néhány napra összehozza a Pécsi Tudományegyetem hallgatóit és a város lakóit, valamint a környékről is egyre több érdeklődőt vonz a fesztivál.
 


Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Zrt. ügyvezetője a kerekasztal-beszélgetésen szólt arról, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztiválon a klasszikus értelemben vett világsztárok vonulnak fel, akik mellé csak magas színvonalú magyar produkciókat, művészeket szabad állítani. A budapesti fesztiválok igényes külföldi vendégeinek érdeklődését csak így lehet fenntartani - szögezte le. Bán Teodóra hangsúlyozta, hogy a magyar művészeket, tudósokat a világ minden táján elismerik.

Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere egy zenész szemszögéből világított rá a magyar kultúra értékeire és hangsúlyozta, hogy zenekara a dalszövegírás és a zeneszerzés során is az értékteremtést tartja legfőbb céljának.
 

A beszélgetés során szóba került a 2024-es olimpia is. Gerendai Károly, az Olimpiai Védnökök Testületének tagja elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Agenda 2020 elnevezésű reformprogramjának értelmében "a gigantikus világjátékok rendezése helyett a költséghatékonyság került előtérbe", ami nagymértékben megnövelte Budapest lehetőségeit, így a Sziget fesztivál igazgatója szerint valódi esély van arra, hogy Budapest rendezze meg a 2024-es olimpiai játékokat. Hozzátette, hogy a világjátékok szervezésére pályázó versenytársak - Párizs, Róma és Los Angeles - mind olyan nagyvárosok, amelyek korábban már rendeztek olimpiát. Az olimpia megrendezésének kihívásairól kifejtette, mintegy 42 ezer küldött és naponta mintegy ötvenezer néző turista érkezne a játékokra, számukra kell a rendező városnak szállást biztosítani. Gerendai Károly jelezte, jelenleg Budapesten 28 ezer szálláshely áll rendelkezésre, a magyar szakemberek ennek megoldásán dolgoznak, a lehetőségek között említette a vidéki nagyvárosok, illetve a szomszédos fővárosok szálláshelyeinek igénybevételét. A Sziget fesztivál igazgatója fontosnak nevezte, hogy amennyiben Budapest nyeri a játékok rendezésének jogát, azzal egy időben megfelelő mennyiségű és színvonalú kulturális rendezvénnyel is várja a főváros a látogatókat.

Forrás: MTI-fidelitas.hu
 
 

2016.05.02.

Kapcsolat