A lengyel-magyar barátságra emlékezett a Via Nova ICS

A Fidelitas felvidéki partnerszervezete a nemrégen újjáalakult párkányi alapszervezetével, a nánai Limes Anavum Regionális Honismereti Társulással karöltve tartotta megemlékező ünnepségét a párkányi Sobieski János szobornál március 23-án. Az ünnepségen beszédet mondott Ladó Balázs, a Fidelitas Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője.
Lengyel, magyar ­­– két jó barát... A lengyel és a magyar nép barátsága közel egy évezredre tekint vissza. 2007 óta minden év március 23-án erről a barátságról emlékezünk meg. A magyar-lengyel barátság napjának alkalmából Lengyelország- és Magyarország-szerte idén is sorozatos megemlékezések, ünneplések zajlottak.

Ennek a nemes tradíciónak a Felvidéken is szép hagyományai vannak, többek közt a Via Nova Ifjúsági Csoport is megemlékezést tartott. A Fidelitas felvidéki partnerszervezete a nemrégen újjáalakult párkányi alapszervezetével, a nánai Limes Anavum Regionális Honismereti Társulással karöltve tartotta megemlékező ünnepségét. Köszöntőt Gubík László, a szervezet elnöke, Sokolowski Márk, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) képviselője és Ladó Balázs, a Fidelitas Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője mondtak.

Mindhárman arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyar és a lengyel nép közötti különleges viszony 1000 év alatt sem tudott megváltozni. A barátságra most a 21. században mindkét népnek különösen nagy szüksége van, kiemelten fontos, hogy a szoros kapcsolat továbbra is élő láncként szolgáljon. Igaz, hogy ma Európában a nemzetek egyre közelebb kerülnek egymáshoz, de ezek a gazdasági kohézió következtében létrejött kötelékek nem hasonlíthatók össze azzal az elkötelezettséggel, amit a magyar és a lengyel nép viseltet egymás iránt. – fogalmaztak a szónokok.

Sokolowski Márk külön kiemelte azt a különleges, megmagyarázhatatlan szimpátiát, hogy a magyarok és a lengyelek élhetnek bárhol is a Földön, elsőként találják meg egymást. Ladó Balázs arról beszélt, hogy a fiataloknak az a kötelessége, hogy ezt a hagyományt tovább örökítsék a következő generációk számára, hiszen ezért felelősséggel tartoznak Nagy Lajosnak, Báthory Istvánnak, Rákóczi Ferencnek, Bem Józsefnek és Esterházy Jánosnak.

„Az ok, amiért e két nemzet mindig egymásra talál a bajban, az kettejük szabadságszeretetében, a kereszténység megtartó erejében, illetve a keletről és nyugatról oly sokszor érkező veszéllyel szembeni ellenállásban és élni akarásban rejlik. Megnyugtató tudni, hogy ha a helyzet úgy kívánja, mindmáig számíthatunk egymásra. Ez pedig akkora érték, ami száz meg száz államközi szerződésénél is többet ér" – hangsúlyozta Gubík László.

Az ünnepség záróakkordjaként megkoszorúzták a Limes Anavum által emelt impozáns Sobieski János szobrot, melynek történetét a Regionális Honismereti Társulás elnöke, Dániel Erzsébet mondta el a megemlékezőknek.

Csonka Ákos, Felvidék Ma
 

2014.03.27.

Kapcsolat