A kommunizmus áldozataira emlékeztek

A kommunizmus áldozataira emlékezett a Politikai Elítéltek Közössége a Memento: az 1945 és 1956 között kivégzettek emlékművénél pénteken Budapesten. A megemlékezésen beszédet mondott Ágh Péter, a Fidelitas elnöke, majd a szervezet nevében koszorút helyezett el az áldozatok emlékművénél.
Boross Péter, volt miniszterelnök azt hangsúlyozta: tévedés, hogy 1945 és 1947 között demokrácia volt, mert már 1945-ben elkezdődött a hazafiak mészárlása. Ugyanakkor 1945-ben megkezdődött egy olyan ellenállás is, amely nélkül nem lett volna 1956; az áldozatoknak köszönhető, hogy átöröklődött a magyar szabadságeszmény a lelkekben.

 

 

 

Ágh Péter, a Fidelitas elnöke arról szólt, hogy az áldozatok a legkeményebb diktatúra idején is tiszta szívű, igaz magyarként vállalták a sorsukat, példát mutatva a következő nemzedékeknek. Olyan korban éltek - folytatta -, amely helytállást igényelt, amikor nemzedékeknek volt a küldetése, hogy megmaradjanak magyarnak, és nekik köszönhető, hogy mi ma szabadon élhetünk.
A ma élő fiatalok feladata pedig az, hogy átadják az új nemzedékeknek eleink örökségét, amely erőt adhat másoknak is - mondta Ágh Péter.

A megemlékezés református és katolikus istentisztelettel zárult, a bajtársak pedig megkoszorúzták az áldozatok emlékművét.

 

 

Forrás: MTI

 

 

2014.09.13.

Kapcsolat