A Jobbiknak csak cukiskodásra kellenek az állatok?

Egy jobbikos politikus által üzemeltetett sárospataki állatmenhely áldatlan állapotai kapcsán a Jobbik "cukiságkampányának" hiteltelenségére hívta fel a figyelmet a Fidelitas. A sajtótájékoztatón Böröcz László, a Fidelitas elnöke és dr. Illés Boglárka, a Fidelitas Jogi és Közszolgálati Kabinet vezetője nyilatkozott. Böröcz László elmondta: Vona Gábor, a Jobbik elnöke problémákat lát a magyar állatvédelemben és ennek nagy figyelmet szentel, a kampányában pedig kutyákkal és cicákkal fotózkodott, de mindez csak egy "cukiságkampány" része. Vona Gábornak csak politikai píár az állatvédelem ügye - jegyezte meg a Fidelitas elnöke.
A napokban derült ki, hogy a sárospataki jobbikos képviselő által fenntartott sintértelepen áldatlan állapotok uralkodnak. A Fidelitas szerint felháborító, hogy az ott tartott kutyák iszonyatos körülmények között élnek. Alultápláltak, rossz higiéniai körülmények között élnek, többük pedig beteg. Megdöbbentő, hogy több száz kutya van összezárva egy helyre, többségük nincs elválasztva egymástól, éppen ezért nap mint nap harcolnak az élelemért. Emiatt a kisebb ebek éhségtől szenvednek és rengeteg sérülést szereznek. Nincsenek megfelelő kennelek, nincsen állatorvosi ellátás és kellő számú gondozó.

Helyi beszámolók szerint „az egyik állat légcsövét harapták át, így kb. 3 ujjnyi, mély tátongó, gennyes sebbel élt a menhelyen”. Míg olyan is volt, hogy kiskutyák haltak meg az ott segítők kezei között. A kutyák nagy része a saját ürülékében él. Emiatt a telep fertőzésveszélyes. Az állatokat nem ivartalanították. Ivaros szukák és kanok vannak összezárva, aminek köszönhetően szinte hetente születnek újabb lakók. Semmi jel sem utal arra, hogy gazdát kerestek volna a kutyáknak. Az alapítványnak nincsen honlapja és nem keresnek gazdát az ebeknek.
 

Ezek a tragikus állapotok egy sor kérdést vetnek fel. Úgy látszik, hogy a Jobbiknak kizárólag a cukiskodáshoz kellenek az állatok. Vona Gábor rendszeresen pózol kölyök vizslákkal vagy kiscicákkal. Mindenközben saját párttársa áldatlan állapotok között tartja a kutyákat. Vona Gábornak ezek szerint csak politikai piár az állatvédelem ügye. Vona Gábor korábban úgy nyilatkozott, hogy számára fontos az állatvédelem ügye. Álruhás országjárása során maga is volt állatmenhelyen. Sőt, Vona Gábor azt nyilatkozta, hogy rendet kell tenni az állatvédelem területén.

Éppen ezért a Fidelitas felszólítja a Jobbik elnökét, hogy azonnali hatállyal hívja vissza a botrányba keveredett képviselőjét! És a rendrakást először a saját portáján kezdje. Az ügy azonban további kérdéseket is felvet. Az áldatlan állapotokat látva ugyanis kérdéses, hogy hová tűntek az adományok, melyeket az állatokat gondozó alapítvány kapott. Továbbá kérdés az is, hogy hová tűnt a Svájci Civil Alap és Soros György pénze, melyet a kutyák normális körülmények közötti tartására adott a jobbikos képviselő alapítványának? Hol landoltak ezek a pénzek?

Várjuk a válaszokat Vona Gábortól!

2016.06.06.

Kapcsolat