Az izraeli nagykövet volt a Fidelitas vendége

Őexcelenciája, Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete volt a Fidelitas vendége. A diplomata ötödik éve teljesít szolgálatot hazánkban, s örömmel fogadta szervezetünk meghívását, hogy jobban megismerhessük munkáját, s az izraeli-magyar kapcsolatokat.

A nagykövet úr előadásában hosszan beszélt Izrael állam megalakulásának történetéről, s a magyar származású zsidók ebben játszott szerepéről. Herzl Tivadar, Budapesten született ügyvéd, újságíró és politikus az izraeli államiság megfogalmazója és úttörője volt, akit hosszan méltatott. Az ő munkásságának is hála, jött létre Izrael, amely a mai napig az egyetlen stabil demokrácia Marokkótól Iránig, a tágabb értelemben vett Közel-Keleten.


Az ország története, s azok a létét fenyegető kihívások, amelyekkel Izrael az alapítása óta eltelt több mint hat évtizedben szembesült, alapjaiban határozzák meg az ott élők hozzáállását a világhoz. Ellentétes értékű, s olykor kifejezetten ellenséges országokkal körülvéve, amelyek más történelemmel, kultúrával és hagyományokkal rendelkeznek, Izrael sosem engedhette meg magának, hogy az önvédelemhez és a létfenntartáshoz való joga megkérdőjeleződjön. Ráadásul mindezt jelentős természeti erőforrások nélkül egy sivatagos tájon kell megteremtenie, így másra nem hagyatkozhat, mint a szorgalmas munkára és polgárai tehetségének kibontakoztatására.

Nagykövet úr szerint hazánk és Izrael kapcsolatai kiegyensúlyozottak, s a vitás ügyeken túllendülve jó együttműködés van a két ország között. Hazája mindig számít a rengeteg kapcsolódási pont és közös érték mentén Európára és a Nyugatra, amely nem csak a biztonságot, de a fejlődést is garantálja.

2016.05.25.

Kapcsolat