A briteket elengedni kell az Unióból, nem pedig kiütni onnan

Bármennyire is gyötrelmes az Európai Uniónak a brit nép döntése, azt tiszteletben kell tartania, s az Unió intézményének önkritikát gyakorolva kell újragondolnia az elhibázott bevándorláspolitikát. Életszerű válaszokat, és az európai polgárok elvárásaihoz igazodó reformokat kell kidolgozni a választói bizalom visszaszerzéséért - olvasható a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleményében. A tegnapi napon az Európai Parlament rendkívüli eljárás keretében fogadta el a brit „opt out” utáni feladatokról szóló határozatot.
Sürgősségi eljárás keretében június 28-án fogadta el az Európai Parlament azt a határozatot, amely a brit népszavazás negatív kimenetele utáni tárgyalássorozat megkezdéséhez szolgál iránymutatóként.A dokumentum szövege a Néppárton belül is megosztottságot eredményezett, de az európai parlamenti frakciók törekedtek a kompromisszumos megoldásra.

Az európai politikát élesen megosztó Brexit-kérdésben az Európai Néppárt több képviselője kiemelte: tudomásul kell venni a britek döntését, s a tárgyalások során a békés búcsúra, nem pedig a Nagy-Britannia feletti kiütéses győzelemre kell törekedni. Ellenkező esetben a már így is túlságosan megerősödött populista, euroszkeptikus politikusok malmára hajtjuk a vizet, akik immár egy esetleges Frexit vagy Nexit irányába tolnák az Európai Uniót.  A szigetországgal elmérgesedő viszony kevesek szerint kedvezne a huszonhetek gazdaságának, a svéd Christoph Fjellner éppen ezért úgy véli, a brit tisztségviselők azonnali, még a kilépési tárgyalások megkezdése előtti „leszerelésére” való törekvés kifejezetten negatív üzenetet hordoz.

A fentiek mellett az angol, mint az Európai Unió hivatalos nyelve száműzésének eshetősége is felmerült az Európai Parlament berkein belül az elmúlt napokban. Danota Hübner, az Alkotmányos ügyek bizottságának néppárti elnöke egy interjúban hangsúlyozta: miután lezárul Nagy-Britannia kilépési procedúrája, az angol aligha maradhat az Unió hivatalos nyelve, hiszen Málta vagy Írország sem azt jelölte hivatalosnak, s az 1958-as vonatkozó szabályozás nem mondja ki egyértelműen, hogy egy országnak lehet-e egynél több hivatalos nyelve. A kedélyek ily módon való felborzolását követően számos képviselő kezdett tiltakozásba, rávilágítva, hogy az angol, mint munkanyelv az uniós munkavégzés legkisebb közös többszöröse, így aligha lehetséges annak beszüntetése. Mindezek után már csak hab a tortán az olyan hírek szárnyra kapása, amelyek szerint a felek közti megegyezésről szóló diskurzust uniós oldalról a hitelét vesztett bizottsági elnök Jean-Claude Juncker helyett Angela Merkel német kancellárt vezetheti.

A távozási procedúra bizonyos fokig már elkezdődött, hiszen a biztosi kollégiumból múlt pénteken önként távozó Jonathan Hill pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős szakember portfóliója időközben gazdára talált a lett Valdis Dombrovskis euróért és szociális párbeszédért felelős biztos személyében július 16-i hatállyal.

A magyar kormány ifjúsági szervezete rövid kommentárban reagált a referendum kimenetelére. A Fidelitas elnöke szerint sajnálatos az Unió második legnagyobb gazdasági hatalmának a huszonnyolcak közül való távozása, de a folytonos bírálat helyett azon volna érdemes elgondolkodni, hogy a közép-európai országok, köztük hazánk érdekeit milyen módon lehet a legelőnyösebben képviselni a kilépési tárgyalások során, tekintve, hogy számos honfitársunk az Egyesült Királyságban él munkavállalóként - mondta el Böröcz László. Az ifjúságpolitikus hozzátette: arra kérik a kormányt, hogy a tárgyalások során törekedjen arra, hogy a magyar fiataloknak a jövőben is legyen meg a lehetősége a szigetországban való versenyképes tudás megszerzésére.
 
Magyar Ágnes Zsófia
 

2016.06.29.

Kapcsolat