A 22-es csapdája - XXII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem

„A 22-es csapdája” mottóval 2014. július 2-6. között Felsőszinevéren rendezték meg a XXII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemet. A rendezvényre a Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek vendégek; a Fidelitast Vincze Géza országos alelnök képviselte.

A szabadegyetemen jelen voltak a nemrég nagy nehézségek árán újraalakult Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szövetségének (KMKSZ ISZ) aktivistái: Dobsa István, Kardos Albert, Gál Lilla, Szűcs Nikolett, valamint Herdinszky Tibor. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Ljubka Katalin is, aki támogatta a KMKSZ ISZ újraalakulását. A Fidelitas és az ISZ képviselői aktuálpolitikai, illetve ifjúságpolitikai kérdéseket vitattak meg, és egymással való kölcsönös együttműködésüket fejezték ki. Vincze Géza egyúttal gratulált a kárpátaljai ifjúsági szervezet újjáalakulásához.

A szabadegyetemet Orosz Ildikó, Répás Zsuzsanna, Tárnok Mária és Brenzovics László nyitották meg. A rendezvény egyik célja az volt, hogy a résztvevők informális keretek között megosszák egymással véleményeiket az aktuális kérdésekről. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy megrendezésre került a szabadegyetem, ezzel ugyanis megmarad a folytonosság és a stabilitás – emelték ki a szervezők. 

Az ötnapos találkozón szó esett a Kárpát-medencei magyarságról és magyar nyelvű oktatásról, Kárpátalja és az Európai Unió kapcsolatáról, gazdaságfejlesztésről, a határon túli magyarság megjelenítéséről a magyar közmédiában, valamint az ukrán belpolitikáról és a kárpátaljai magyarság helyzetéről. Az előadók között volt Bocskor Andrea, az Európai Parlament kárpátaljai képviselője is.

A szabadegyetem utolsó kerekasztal-beszélgetése „Választások, eredmények, lehetőségek a Kárpát-medencében” címmel zajlott, melynek keretében Németh Zsolt (elnök, Külügyi Bizottság, Országgyűlés), Toró T. Tibor (elnök, Erdélyi Magyar Néppárt) és Brenzovics László (elnök, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség) osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Németh Zsolt elmondta, Magyarország támogatja Ukrajna területi integritásának megőrzését.

A résztvevők szombat délután megkoszorúzták az I. és II. világháborúban elesett magyar katonák emlékművét Ökörmezőn, ellátogattak az Árpád-vonal felsőgerebeni bunkeralagútjához, valamint megnézték a Szinevéri-tavat is.

A szabadegyetem programját koncertek, könyv- és filmbemutatók tették színesebbé. Fellépett Pál István Szalonna és bandája, valamint Baricz Gergő és Mackó Miklós is. Bemutatták többek között a Maydan 2.0 dokumentumfilmet is, majd a hallgatók az alkotókkal beszélgethettek.

A XXII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem borbemutatóval egybekötött fogadással zárult.

 

 

 

 

2014.07.09.

Kapcsolat