A Fidelitas Nemzetpolitikai Szemináriumot szervezett

A Fidelitas harmadik éve rendezte meg Nemzetpolitikai Szemináriumát, ezúttal Felvidéken, a Via Nova ICS-vel közösen. A helyszín Dunaszerdahely volt, amely Csallóköz „fővárosának” számít, lakosságának 85%-a magyar nemzetiségű.
Péntek este Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, Gubík László, a Via Nova ICS elnöke és Varró Zsolt, a Fidelitas Nemzetpolitikai Kabinet vezetője nyitották meg a rendezvényt. Polgármester úr örömét fejezte ki helyszínválasztásunkkal kapcsolatban, mert Dunaszerdahely sok felvidéki önkormányzat számára mutat követendő példát. Berényi József megyei alelnök a november 4-én esedékes megyei választások esélyeiről beszélt, valamint a felvidéki magyarság jelenéről, összehasonlítva helyzetüket a többi külhoni magyar közösségével. A megnyitót követően Becse József muzslai borász tartott kóstolót a tavalyi termésből készült boraiból.

Szombaton délelőtt Rákóczi Krisztián, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet felvidéki kutatója tartott előadást a helyi magyar politikatörténetről. Ezután Horony Ákos, a Jurista Polgári Társulás alapítója mutatta be az általuk fejlesztett "Velemjáró" alkalmazást, melynek célja a magyar nyelvhasználat előmozdítása Szlovákiában. Sok magyar nincs tisztában a kisebbségi jogaival, ezért vált szükségessé digitális frontot nyitni a jogérvényesítéséért folytatott küzdelemben.
 

A szeminárium fő célja, hogy az anyaországi és külhoni magyar ifjúsági szervezetek - a Magyar Állandó Értekezlet mintájára – megvitassák a jelen kihívásait, problémáit, sikereit és az elérendő célokat. A Fidelitas elnöke, Böröcz László, beszédében hangsúlyozta: a Fidelitas kiemelt figyelmet fordít a nemzetpolitikára, a külhoni szervezetekkel való együttműködésre. Ezt követően a Magyar Közösség Pártja elnöke, Menyhárt József számolt be a novemberi választásokra való felkészülésről és az esélyekről.

Délután a dunaszerdahelyi futballcsapat, a DAC Trencsén elleni mérkőzését néztük meg, majd a csapat három magyar játékosa és a DAC ifjúsági akadémiájának igazgatója, Németh Krisztián jött a lelátóra egy rövid beszélgetés erejéig.

Este a Csallóköz latin nevét, Kukkóniát viselő márkát mutatták be a 2014-ben alakult Kukkónia Polgári Társulás képviselői. Fő céljuk, hogy felkeltsék a turisták érdeklődését a térség természeti kincsei, gasztronómiája, hagyományai és történelme iránt. Létrehozták ezen kívül a Product of Kukkónia minőségi védjegyet, amelyet pályázatok elnyerése után jelenleg 6 termelő 32 terméke viselhet. Így kívánják segíteni a helyi termelőket, kisebb családi vállalkozásokat.

Vasárnap délelőtt az ifjúsági szervezetek közösen megkoszorúzták a városban található 1956-os emlékművet, majd szentmisén vettek részt.
 

2017.10.25.

Kapcsolat