Schiffer Andrással vitázott a Budapesti Fidelitas

A Budapesti Fidelitas szervezésében láttuk vendégül az aktív politikától már visszavonult, de véleményének most is szívesen hangot adó Schiffer Andrást.

Érdekes és tanulságos beszélgetést szervezett a Budapesti Fidelitas Schiffer Andrással, az LMP egykori társelnökével és frakcióvezetőjével. A szervezet életében rendhagyó, hogy ellenzéki közszereplőt hív meg, a kezdeményezés célja a közbeszéd állapotának javítása, az ellentétes politikai oldalak közötti szakadék csökkentése volt.

 

 

A jó hangulatú, laza és kötetlen programon mintegy 30 fidelitasos vett részt, akik az eredetileg másfél órásra tervezett beszélgetés elhúzódását sem bánták, hiszen kárpótolták őket az izgalmas témák. Schiffer András beszélt az LMP indulásáról, a politikai pályára való belépéséről. Elmondta, hogy szerinte csak akkor érdemes aktívan politizálni, ha ki-ki a saját meggyőződését képviselheti, és nem kell megalkudnia. Ez a szempont is közrejátszott az aktív politizálástól való visszavonulásában. Ez utóbbival kapcsolatban szóba került az LMP bázis-demokratikus működése, amely Schiffer szerint jelentősen megnehezíti a vezetés dolgát, és ezáltal a hatékony szervezetépítést, illetve döntéshozatalt.

 

 

A személyes kérdések mellett aktuális témákról is faggattuk a volt képviselőt. Szó esett többek között a bevándorlásról, az Európai Unió előtt álló kihívásokról és a családpolitikáról is. Az aktuálpolitikai kérdésekhez érve mind nyilvánvalóbbá vált az erőteljes, számos kérdésben megmutatkozó világnézeti különbség a hallgatóság és az előadó között, de ez csak érdekesebbé, színesebbé tette az estét.

 

 

Izgalmas fejtegetést is hallhattunk a modern baloldal és a nemzet viszonyáról. Schiffer szerint a 21. században a baloldal nemzeti és szuverenista, mert így állhat szemben a nemzetközi nagytőkével. Bár sokak szerint ez az állítása a magyar baloldalra nem igaz, azt mégis jó volt hallani, hogy ő is fontosnak tartja a nemzeti összetartást, amely a Fidelitasnak is szívügye.

 

 

Az est vége felé a közönség soraiból is érkeztek kérdések, amelyek többek között a labdarúgáshoz, az LMP és Ron Werber volt MSZP-s kampánytanácsadó viszonyához, valamint a Momentum Mozgalomhoz kapcsolódtak.

 

 

Összességében elmondható, hogy minden részvevő épült a beszélgetés során. A fidelitasosok részletesebben is megismerkedtek egy általuk nem támogatott világnézettel, ami szélesítette a látókörüket, és megkönnyíti számukra az ellenérvek kidolgozását. A közbeszéd állapotának minden ilyen kezdeményezés jót tesz, a politikai ellenfelek közti gyűlölet csökkentése pedig mindannyiunk közös érdeke. Persze ehhez nemcsak a Fidelitas nyitottságára van szükség, hanem olyan ellenzéki politikusokra is, akik a kormány monoton szidása helyett képesek érvelni, és hitelesen képviselni véleményüket.

Beszámoló: Szikra Levente

 

 









 
 

2017.09.19.

Kapcsolat