A diákhitel feltételeinek felülvizsgálatát kéri a Fidelitas

A Fidelitas arra kéri a kormányt, vizsgálja felül a diákhitel feltételeit, hogy az eddiginél is kedvezőbb és rugalmasabb lehessen a rendszer - mondta el Böröcz László, a szervezet elnöke
Böröcz László, a Fidelitas elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján jelezte: javasolják, hogy a jelenlegi két százalékról csökkentsék nullára a diákhitel kamatát, a kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2-ből pedig az idegen nyelvi képzések díjait is lehessen fizetni.
 
A diákhitelt 16 éve, az első Orbán-kormány vezette be, majd a második Orbán kormány 2012-ben lehetővé tette a Diákhitel2 felvételét is, a tanulmányi önköltség felhasználására.
 
A diákhitel 1,2 bevezetésének az volt a célja, hogy minden tanuló versenyképes tudáshoz jusson, szülessen bárhol az országban, éljen bármilyen szociális körülmények között. 
Bevezetése óta 2017-ig 379 ezer hallgató számára került diákhitel folyósításra. A hallgatók közül jelenleg összesen 45 ezer személy érintett valamely diákhitel termék folyósítási szakaszában, az új hitelfelvevők száma tanévenként közel 10 ezerre tehető.
 
A Fidelitas most azt kéri a kormánytól, hogy 0% legyen a diákhitel kamata.
Tapasztalataink szerint a fiatalok életmódja, lakhatási feltételei, megélhetési költségei és egyáltalán az élet sokat változott.  A magyar fiataloknak nagy segítséget jelentene az eddigieknél is kedvezőbb és rugalmasabb diákhitel.
 
Ez nagy segítség volna a családoknak, egyben motiválná a fiatalokat a nyelvtanulásra – tette hozzá.
 
 

2017.09.17.

Kapcsolat