Budapest 2017 – A vizes VB sportgazdasági kérdései

A Gazdasági Kabinet 2017. június 29-én a Duna Aréna Konferenciatermében rendezte meg félévzáró rendezvényét, melyet egy aktuális téma hívott életre: mégpedig a 2017-es FINA Vizes Világbajnokság, melynek Hazánk ad otthont, s melynek kiemelt helyszíne Budapest és az újonnan elkészült Duna Aréna. Rendezvényünk helyszínválasztását több dolog is kifejezetten indokolttá tette. Egyrészről, a Fidelitas tagjai így abban a kivételes lehetőségben részesültek, hogy még a világverseny előtt teljesen bejárhatták az objektumot, s például a versenytérbe is bejuthattak (ami valójában csak a versenyzők és az edzők kiváltsága), másrészről olyan magas rangú vendégek tiszteltek meg bennünket részvételükkel, akiknek személye kifejezetten megkívánta azt, hogy igényes környezetben láthassuk őket vendégül (Dr. Kemény Dénes, Dr. Fürjes Balázs és Dénes Ferenc).
A rendezvényt számos csatornán keresztül igyekeztünk promótálni: több kerületi csoportban és más kabinetekben személyesen hívtuk meg a tagokat, a budapesti-és pest-megyei csoportelnökök és a kabinetvezetők külön e-mailben értesültek a rendezvényről, a közösségi médiában igényesen megszerkesztett és folyamatosan friss információkkal ellátott eseményt hoztunk létre, melyet fizetett hirdetésben is reklámoztunk, emellett pedig minden Fidelitas tag külön e-mailben értesülhetett a rendezvény részleteiről, amellett, hogy a rendezvény a Fidelitas honlapján is kiemelt helyet kapott.

Mindezek alapján a rendezvény iránt számottevő érdeklődés mutatkozott: több mint 85 vendéget számláltunk a kerekasztal-beszélgetésen, akiknek professzionális beléptetésében és ellátásában profi hostessek segítettek. Külön örömmel nyugtáztuk, hogy számos más Kabinet, illetve számos budapesti, kerületi, sőt pest-megyei csoport tagjai is ellátogattak a rendezvényünkre és aktívan részt vettek a szakmai egyeztetésben.
Az Antal Kristóf kabinetvezető-helyettes által felvezetett és Bánki Balázs kabinetvezető-helyettes által moderált beszélgetés során lehetőségünk nyílt meghallgatni a 2017-es Vizes Világbajnokság szinte minden részletét, méghozzá több nézőpontból is: a Kormány, a közgazdász-szakma, valamint a profi sport ugyanis egyaránt képviseltette magát a beszélgetés során. Éppen ez volt az, ami miatt a rendezvény különösen nagy értéket adott át a hallgatóság számára: komplex módon, vegyes érvek ütköztek a beszélgetés során, s így láthatóvá vált, hogy milyen összetett dolog egy világméretű sportesemény előkészítése, megszervezése és lebonyolítása.

 


Az előadás során ugyancsak megbizonyosodhattunk arról, hogy milyen fontos szerepet játszanak a politikai, gazdasági, társadalmi és sportszakmai szempontok egy ilyen méretű vállalás esetében. Részletes bemutatásra kerültek ugyanis a projekt politikai-gazdasági-sportszakmai motivációi, s az is, hogy a Vizes Világbajnokság megrendezése hogyan illeszkedik a hosszútávú kormányzati politikába a gazdaságpolitika, az ifjúság-és sportpolitika, az infrastruktúra-fejlesztés, valamint az országimázs építés és a közhangulat javítás tekintetében.

A beszélgetésre szánt időkeret közel sem volt elegendő arra, hogy minden egyes kérdést a részletekig menően megvitathassunk, azonban mindenképpen elegendő volt ahhoz, hogy mindenki átérezhesse e rangos világesemény fontosságát Magyarország számára, járjon az gazdasági előnyökkel, hosszútávú fejlesztések politikai alapjainak lefektetésével vagy sportszakmai sikerekkel, elismeréssel.

Kerekasztal-beszélgetésünk mind meghívott előadóink, mind pedig a hallgatóság visszajelzése alapján egyértelműen hasznos volt, új ismereteket nyújtott, ezáltal szélesítette mind a hallgatóság, mind pedig a Kormányzat látásmódját a megvitatott témában. Az Előadók távozása után kötetlen módon, frissítő ételek és italok mellett folytattuk a témában a beszélgetését, támogatandó a közösségépítést, illetve a megfelelő közös álláspont kialakítását.

 

2017.08.21.

Kapcsolat