Újmédia szerepe és a sajtó kiegyensúlyozottsága Magyarországon

A szabadegyetemen szombat délelőtt Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője és Horváth József György, a 888.hu internetes portál újságírója beszélgetett Falusi Vajk, a Fidelitas alelnökének moderálásával az újmédia szerepéről, illetve a magyar sajtóhelyzetről.
A másfél órás beszélgetés során az előadók az újmédia szerepéről, az átalakuló médiafogyasztási szokásokról, illetve a hazai sajtószabadság megszűnését 2010 óta folyamatosan vizionáló balliberális állításokról mondták el az álláspontjukat.
 
Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője a beszélgetés elején kiemelte, hogy kutatásaik alapján a magyarok többsége ugyan még mindig a televíziót tartja elsődleges hírforrásnak, azonban az újmédia, azaz az internetes portálok szerepe évről-évre egyre inkább felértékelődik. Számok szintjén ez azt jelenti, hogy jelenleg a magyarok 52 százaléka tájékozódik elsősorban a televízióból a politikai események iránt, míg az internetet 31 százalék használja erre a célra. A szakértő hozzátette, ez az arány 2 éve még 55 és 25 százalék volt, tehát két év alatt közel félmillióval bővült az internetről a politika iránt tájékozódók száma. Meglátása szerint ezért rendkívül fontos, hogy a balliberális véleményformálók mellett az elmúlt években megjelentek a jobboldali internetes híroldalak és blogok is, melyeknek köszönhetően ezen az egyre nagyobb súllyal rendelkező médiatípuson is elérhetővé válhat a kiegyensúlyozottság. Kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy ez jelenleg nem érvényesül, hiszen a főként kormányellenes tartalmat előállító internetes portálok összesített elérése jelenleg jóval nagyobb a jobboldali, kormánybarátként is nevezett felületekénél.
 
   
 
Horváth György József, a 888.hu újságírója köszönetadással kezdte a beszélgetést, hiszen a Fidelitas elsőként állt ki az internetes portál mellett, amikor a Facebook egyik pillanatról a másikra elérhetetlenné tette a 888.hu közösségi felületét. Az eset kapcsán megjegyezte, hogy az indoklás nélküli blokkolás ráadásul igen kényes politikai helyzetben történt, hiszen éppen akkor tiltakoztak a külföldi egyetemek magyarországi működését érintő törvénymódosítás apropóján a Soros György érdekeltségébe tartozó CEU mellett. Az újságíró ezt követően mesélt arról is, hogy milyen érzés a balliberális támadások kereszttüzében dolgozni, kiemelte: ez csak erősíti őket abban, hogy jó az, amit csinálnak. Véleménye szerint igenis nagy szükség és valós társadalmi igény van a 888.hu működésére, azaz egy fiatalos, vállaltan jobboldali és kormánybarát internetes portálra, melyet alátámaszt az is, hogy hónapról hónapra dinamikusan nő a 888.hu olvasótábora és Facebook közössége. Ennek köszönhetően mára több százezres lett az az olvasótábor, amely innen tájékozódik a legfrissebb események iránt. Ezt Deák Dániel is alátámasztotta, ugyanis méréseik szerint a 888.hu ismertsége folyamatosan nő, és mára az egyik legismertebb internetes portállá vált, bekerült a TOP10-es klubba.
 
A beszélgetés második felében a hazai sajtóhelyzetet vették górcső alá a résztvevők. Deák Dániel hangsúlyozta, hogy szerinte aki ma Magyarországon a sajtószabadság megszűnéséről beszél, az egyszerűen nem mond igazat. Mint mondta: hiába állítják azt az ellenzéki oldalon, hogy alig van megjelenési felületük, a tények és a számok azt mutatják, hogy a legtöbb médiatípus esetében – a print, online és televíziós piacon – még mindig többségben vannak a balliberális, kormányellenes sajtótermékek, ráadásul a kormánybarátnak számító sajtótermékek is nagy felületet adnak az üzeneteik továbbítására. A politikai elemző kiemelte, ennek ellenére mivel jelenleg az ellenzéki pártoknak nincsen valódi mondanivalójuk, megoldási javaslatuk az Európát és Magyarországot érő kihívásokra, sőt, sok esetben csupán a párton belüli harcokkal vannak elfoglalva, nem tudnak hatékonyan élni az e sajtótermékek által nyújtott lehetőségekkel. Szerinte, ha valamelyik ellenzéki párt profin viselkedik, akkor a média segítségével mindenkit el tudnak érni, példaként említette ennek az állításának az alátámasztására az MSZP vasárnapi boltzár során végrehajtott akcióját, és a Momentum olimpia-ellenes akcióját. Deák Dániel megjegyezte, hogy az ellenzéki pártok gyengesége miatt az internetes portálok és az ellenzéki sajtó jelentős része politikai pártként kezdett el viselkedni az utóbbi időben, melyet már a Nézőpont Intézet is elemzett részletesen. Ilyen eset volt többek között a CEU-párti tüntetéssorozat is, melynek során a pártok helyett a Soros György és Simicska Lajos érdekszférájába tartozó internetes portálok pártokat megszégyenítő gyorsasággal alakították ki az ellenzéki szimpatizánsok értelmezési keretét, sőt még mozgósítottak is a tiltakozásokra.
 
   

Horváth György József kiemelte, hogy a 888.hu és a hozzá hasonló sajtótermékek szerepe az ilyen esetek miatt is egyre fontosabb, hiszen az értelmezési versenyben – legyen szó például a bevándorlási válságról, az USA elnökválasztásáról, vagy éppen az EU jövőjét illető kérdésekről – rendre alulmaradnak a balliberális internetes portálok, mint mondta: egyre távolabb állnak a valóságról ezek a médiafelületek. Viccesen megjegyezte, ha az ember szinte kizárólag a 444.hu-ról tájékozódott volna, akkor azt hitte volna, hogy Donald Trumpra a családján kívül senki sem szavaz majd az elnökválasztáson. Arra a kérdésre válaszolva, hogy hogyan állnak a versenyben a nagyobb elérésű kormányellenes sajtótermékekkel szemben, elmondta, hogy szerinte egyre jobban összeszokik a szerkesztőségük, ugyanakkor mivel például az Index és a 444.hu sokkal régebben jött létre, nekik még mindig több rutinjuk van ezen a területen. Azonban megjegyezte, hogy ez a versenyhátrány gyorsan behozható, ennek érdekében számos területen fejlesztik az oldalukat, melynek egyik kiemelt területe a videós tartalmak professzionálisabbá tétele.

2017.08.18.

Kapcsolat