Fidelitas Tusványoson

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúság Tanács 2017. július 18-23. között szervezte meg a XXVIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort az erdélyi Tusnádfürdőn. A délelőtti közéleti és aktuálpolitikai előadások mellett, aki könnyedebb témák megvitatására vágyott azt is megtalálhatta, számos sátorba várták a tusványosozókat izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal, este pedig számos koncerten bulizhattak a résztvevők. A Fidelitast, a rendezvény partnereként számos tagja képviselte, részt vettünk kerekasztal-beszélgetéseken, sőt önállóan is szerveztünk két szeminárium-beszélgetést a szabadegyetem keretében.
Szerdán Böröcz László, a Fidelitas elnöke a MMM (Mi ma a menő?) – Fiatalnak lenni a Kárpát-medencében című kerekasztal-beszélgetésen vett részt  Ekler Gergellyel, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Farkas Andrással, a PONT Csoport társalapítójával, Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnökével, Bali Zoltánnal, a Zalaegerszeg MJV Gazdasági Bizottság elnökével, Balogh Gábor, világbajnok öttusázóval, a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség elnökével. A beszélgetést Vogyerák Anikó, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. kommunikációs igazgatója moderálta.

Csütörtökön ifjúságpolitikai kerekasztalon beszélgetett Böröcz László, a Fidelitas elnöke Dobsa Istvánnal, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének elnökével, Tőke Ervinnel, a MINTA elnökével, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnökével, Veres Mártonnal a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának Külügyi Bizottságának elnökével. A beszélgetést Fancsali Barna, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke moderálta.
 

A Fidelitas két kerekasztal-beszélgetést is szervezett. Tömegkommunikáció a gyakorlatban – mit várhatunk a 2018-as kampánytól? témában Hidvéghi Balázzsal, a Fidesz kommunikációs igazgatójával,  Porcsalmi Bálinttal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető elnökével, kampánystratégával, valamint Faragó Csaba kampánymenedzserrel beszélgettünk. A kerekasztal-beszélgetés moderátora Baczkó Norbert, a Fidelitas kommunikációs igazgatója volt.
 
 
Brüsszel vagy Moszkva? – értékek vagy érdekek címmel került megrendezésre a második kerekasztal-beszélgetésünk, amely során a Fidelitastól Magyar Ágnes Zsófia, a YEPP alelnöke beszélgetett Ivan Burazin EDS főtitkárral, Javier Hurtado Míra DEMYC elnökkel, Efgani Dönmez korábbi osztrák parlamenti képviselővel,  Cristian Pîrvulescu, a bukaresti Politikai és Közigazgatási Tanulmányok Nemzeti iskoláján tanító egyetemi tanárral, politológussal.
 

A jövő – Sikeres fiatalok (ami a Forbes-ból kimaradt) beszélgetésen Illés Boglárka, az EMMI ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára olyan Székelyföldön tevékenykedő fiatal tehetségekkel beszélgetett, mint Balázs István többszörös motocross bajnok, Benő Barna, a Bekecs Néptáncegyüttes vezető koreográfusa, Berecz István, a Fonó Budai Zeneház művészeti vezetője, Aranysarkantyús táncos, Esztány István, iparművész, az „Esztány” táskák tervezője és Hajas Ádám, az AndYou Media Hungary Kft. ügyvezető tulajdonosa. A beszélgetés moderátora Balázs Ádám Samu politológus volt.
 
 

Az érdekes előadásokon, panelbeszélgetéseken kívüli időben az aktív kikapcsolódásé volt a főszerep. Szerdán ellátogattunk a Csíkszentsimonban található Igazi Csíki Sörgyárba, ahol Kozma István, a város polgármestere fogadott bennünket. Megismerhettük a csíki sörfőzés történetét, betekintést kaptunk a sör készítésének folyamataiba, valamint számos érdekességet hallhattunk az elmúlt időszakban lezajlott Heineken kontra Csíki Sör vitáról.

A délutáni, kora esti órák pedig minden nap a közösségi főzésekről, bográcsozásról szóltak. Így láttuk vendégül a csütörtöki napon Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterét, Illés Boglárkát, az EMMI ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárát, Kósa Lajost, a Fidesz frakcióvezetőjét, valamint Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárát.Pénteken pedig Gulyás Gergely, országgyűlési képviselő, a Törvényalkotási Bizottság elnöke volt a vendégünk.


Az izgalmakat fokozta, hogy Tusnádfürdőn az utóbbi időben jóval több medve merészkedik be a városba, így jónéhány résztvevőnek testközeli élménye volt az állatokkal. Szerencsére a váratlan találkozás okozta meglepetésen túl senkinek sem esett bántódása.

2017.07.26.

Kapcsolat