Újra pályán a Fidelitas

Újraválasztásának alkalmából a Fidelitas terveiről, a Fidesszel való kapcsolatukról, és az internet áfájának csökkentésére vonatkozó elképzelésről kérdeztük Böröcz Lászlót. A pártelnökkel az egyetemi politizálásról és arról is beszélgettünk, hogyan értékeli a Nógrád megyei Fidelitas munkáját.
– Milliárdosok emberei a Fidelitas plakátkampányának címe. Honnan jött az ötlet?

– Az ízléstelen jobbikos plakátok láttán fogalmazódott meg bennünk, hogy jó lenne elmondani a választóknak, kiknek az érdekei szerint is politizálnak egyes ellenzéki pártok – az meg külön érdekesség, hogy Simicska Lajos és George Soros politikai képviselői egyre többször találják meg a közös hangot. Amikor milliárdosok vásárolják be magukat a politikába, mindig érdemes megmutatni a szélesebb közönségnek is, hogy ezek az emberek úgy igyekeznek érvényesíteni politikai elképzeléseiket, hogy a megméretés felelősségét nem vállalják.

– Elérte célját a kampány?

– Igen, sokakban tudatosult, hogy a Jobbik egy megvásárolt párt, nem a maga ura. Ha egy politikai erő lenézi a saját választóit és támogatóit, akkor mégis, mit várhatnának tőle azok, akik soha nem hittek benne? A szocialistákról pedig szerintem már nem is kell mondanunk semmi különöset, amit csinálnak és mondanak, az önmagáért beszél.

– Az ellenzéki sajtó szerint visszaszorult a Fidelitas. Milyen a viszonyuk a Fidesszel?

– Épp ellenkezőleg: újra pályán vagyunk. Ha nem így lenne, miért foglalkozna velünk annyit a Jobbik vagy a többi ellenzéki párt? Szervezettségben, országos hálózatban, helyi képviselők számában a pártokkal is álljuk a versenyt, az elmúlt két évben ezer új tagunk lett, és negyvenkét új csoportot alapítottunk, így több mint kétszáz aktív alapszervezetünk van. Ezt a közösségépítő munkát, a rengeteg általunk szervezett programot a Fideszben is értékelik. Kiegyensúlyozott és jó partneri viszonyban dolgozunk. Egymás legfőbb szövetségeseiként alkotjuk – további hat szervezettel együtt – a Fidesz vezetésével a magyar jobboldali politikai közösséget.

– Hogyan készülnek a 2018-as kampányra?

– A plakátkampányon túl több akciót is tervezünk, a kampányban a közösségünk aktívan részt vesz, legyen szó aláírásgyűjtésről, standolásról, vagy más aktív közterületi jelenlétről. Emellett arra törekszünk, hogy a diákok és a fiatal munkavállalók, családosok érdekei minél hangsúlyosabban jelenjenek meg a Fidesz választási vállalásaiban, illetve ezeknek a rétegeknek bemutassuk, mit ért el a kormány az elmúlt két ciklusban.

– Nagy többséggel választotta újra a tisztújító kongresszus. Minek köszönhető ez?

– Rengeteg munkát fektettünk a szervezetbe az elmúlt két évben, ennek értékelhető és látható eredményei vannak. Olyan elkötelezett csapatot raktunk össze, amely az egész szervezetet sikerre tudja vinni, úgy érzem, ennek köszönhető a tagság elégedettsége.

– Mit tervez a  kétéves ciklusra?

– Most legfontosabb állomás a 2018-as országgyűlési választás, amiből a Fidelitas a lehető legnagyobb lendülettel veszi majd ki a részét. A mi feladatunk, hogy azokat a fiatalokat, akik szimpatizálnak velünk, megszólítsuk és közösségbe szervezzük.

– Mi lesz azokkal a fiatalokkal, akik kiábrándultak a Fideszből?

– A mostani felmérések szerint a harminc alattiak körében még mindig a Fidesz a legnépszerűbb. A kormány teljesítményéről kell véleményt mondani 2018-ban, akkor az összkép alapján az elbizonytalanodottak támogatását is visszanyerhetjük, mert valós teljesítmény az elmúlt évtizedben csak a kormánypártok mögött van. Sok támadás éri a kormányt amiatt, mennyi fiatal megy el külföldre. Itt azonban ki kell emelni két fontos dolgot. Egyrészt regionális jelenségről van szó, ugyanis a számok azt mutatják, hogy Közép-Európa valamennyi országából viszonylag sok fiatal költözött Nyugat-Európába az utóbbi évtizedben. Viszont még mindig nálunk a legalacsonyabb a fiatalok elvándorlásának aránya. Van miért bizakodnunk, míg Nyugat-Európában húsz százalék körül mozog a fiatal állástalanok száma, Dél-Európában pedig még ennél is jóval magasabb ez az arány, addig Magyarországon jelenleg a nyugat-európai érték fele, amire méltán lehetünk büszkék. Másrészt azzal semmi gond nincs, ha valaki más országban is szeretne tanulni, dolgozni. A szüleink generációja is erről álmodott, sokat küzdöttek azért, hogy ezt a lehetőséget a gyermekeiknek megteremtsék. Az az ország előnye is, ha a tudást, tapasztalatot hazahozzák és itthon kamatoztatják.

– A kongresszuson bejelentettek egy vitairatot is, amelyben a magyar fiatalok jövőképét mérnék fel.

– A vitairat célja, hogy minél többeket bevonjon a közös gondolkozásba. Feladata, hogy feltérképezze a magyar fiatalokban megfogalmazódó kérdéseket, elvárásokat és célokat. Mindazokat az ügyeket, amelyekre a politikának választ kell adnia annak érdekében, hogy Magyarország a 21. század nyertese lehessen. Az biztos, hogy már csak a technológiai változások miatt is sok mindent egészen másként lát a mai fiatalság, és egész más megoldási javaslataik is vannak. Mi ezeket gyűjtjük össze egy vitairatban, hogy a véleményünk, az ötleteink elősegíthessék az ország fejlődését.

– Mit remélnek az internet-előfizetés áfájának öt százalékra csökkentésétől?

– Célunk, hogy az internet-hozzáférés a lehető legszélesebb körben elérhető legyen. Ötletünket a Fidesz-frakció támogatja, reméljük, 2018. január elsejétől már az alacsonyabb havidíjakat fizetjük.

– Azt mondta, hogy örülne, ha a pártok ifjúsági szervezetei bemehetnének az egyetemekre. Hogyan képzeli el ezt?

– Az egyetemeken van az ifjúság egy döntő része, innen kerül ki az ország közép- és felső vezetői rétege. Nem szabadna őket elzárni a közélettől. A javaslatom az, hogy a pártok ifjúsági szervezetei közvetve vagy közvetlenül részt vehessenek az egyetemi közéletben, ahogy Németországban, Ausztriában, Dániában. Amerikában ráadásul a középiskolákban is van erre lehetőség. Annak örülnénk, ha a különböző politikai ifjúsági szervezetek az egyetemi diákszervezetekkel egyenjogú státusban működve vehetnének részt az intézményi közéletben.

– Tavares-jelentés, Soros-jelentés, ki tudja mit terveznek még Brüsszelben. A Fidelitas tisztségviselője, most az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének (YEPP) alelnöke, Magyar Ágnes mit tud tenni hazánk jobb megítéléséért?

– A YEPP-en belüli pozícióink rendkívül erősek, a Fidelitas tagjai több ciklus óta folyamatosan jelen vannak az európai szövetség vezetésében. Azon dolgozunk, hogy minden uniós rendezvényen ott legyünk és a mi fiataljaink elmondják a kormány szemszögéből is az itthon történteket. Néha az ember úgy látja, minden elszabadult Brüsszelben. Egyes politikusok a józan ítélőképességüket elveszítve, hisztérikusan támadják Magyarországot, miközben nem veszik észre, hogy Magyarország megoldást keres és javasol az előttünk tornyosuló problémákra. Ráadásul ezek mögött a megoldási javaslatok mögött sikeres kormányzati teljesítmény áll garanciaként. Ennek tükrében még nehezebben magyarázható, hogy néhány brüsszeli politikus miért nem talál magának fontosabb elfoglaltságot, mint alaptalan és rosszindulatú vádakkal támadja Magyarországot. Mindkét, Magyarország elleni jelentést a magyar baloldali és liberális pártok képviselői is támogatták. Olyat Európában nem nagyon látni, hogy bárki rendszeresen és nyíltan a saját hazája ellen forduljon.

– Sokan láttuk a kínos videofelvételt a Fidelitas Nógrád megyei vezetőiről. Hogyan történhetett ez meg?

– Két fiatal, városi vezetőnk élete első sajtótájékoztatóját tartotta. A jobbikos párttévé összevágott anyagának az volt a célja, hogy minél kínosabb helyzetbe hozza őket. Aki kamera elé áll, az hibázhat. Többen kérdezték, milyen retorzió éri majd a szereplés miatt Csillát és Gergőt. Semmilyen. A történtek után Kósa Lajos frakcióvezetővel ellátogattunk hozzájuk, és beszélgettünk arról is, hogyan kell kezelni a hasonló provokációkat. Bár különféle képzéseket biztosítunk a vezetőink részére, az eset tanulsága az, hogy erre még nagyobb hangsúlyt fektessünk, és még több segítséget nyújtsunk a helyi vezetőink felkészüléséhez. Az, hogy a Jobbik és egyéb fantáziadús ellenzéki mikro pártok és oldalaik azóta is ezt az esetet és a közéletben aktív szerepet vállaló fiatalokat marcangolják, mint afféle politikai hiénák, mindent elmond róluk.

forrás: magyarhirlap.hu


 

2017.06.26.

Kapcsolat