Beszámoló a Külügyi Akadémia utolsó előadásáról

2017. június 6-án tartotta ötödik, egyben utolsó előadását a Külügyi Akadémia. A meghívott vendég Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke volt, aki a határon túli magyar közösségek és az anyaország kapcsolatáról beszélt.
Bemutatta nekünk a nemzetpolitika alakulását a rendszerváltástól kezdve, a Fidesz célkitűzéseit és a különböző kormányok nemzetpolitikai stratégiáját, vagy a baloldali kormányok esetében éppen azok hiányát. A Fidesz megalakulásától kezdve fontosnak tartotta a kapcsolatot a határon túli magyarokkal és a közösségeik támogatását, megerősítését is. Büszkén mondhatjuk, hogy ez a Fidelitas számára is fontos.
 
Részletes tájékoztatást kaphattunk a nemzetpolitikai célkitűzések megvalósítását támogató különböző kormányzati intézkedésekről, programokról és támogatásokról. Így szóba került a Kőrösi Csoma Sándor Program is, melynek keretében anyaországi fiatalok fél- illetve egy évre utazhatnak külföldre magyar közösségekhez, ahol feladatuk a magyar nyelv és kultúra átadása. Bátorítunk mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel!
 

 
Végül, de nem utolsó sorban szó esett a diaszpóráról: a korábban, legnagyobb számban az 1956-os forradalom megtorlásai és a kommunizmus elől Nyugatra emigráló magyarságról. Meglepő módon sokan vallják magukat magyarnak még akkor is, ha a nyelvet nem beszélik; fontosak számukra magyar gyökereik. 

Köszönjük szépen elnök úrnak, hogy elfogadta a meghívásunkat. Valamint köszönjük szépen mindenkinek, aki jelentkezett és részt vett a Külügyi Akadémia 2016/2017 évfolyamának előadásain!

2017.06.08.

Kapcsolat