A Magyar Ifjúsági Konferencia lendvai ülésén jártunk

2017. május 12-14. között zajlott a Magyar Ifjúsági Konferencia 32. soros ülése, melyen a Fidelitas is képviseltette magát. A rendezvény helyszíne ezúttal a muravidéki magyarság központjának számító Lendva volt. A Fidelitas számára kiemelt jelentőségű az olyan rendezvényeken történő részvétel, melyek terepet adnak a magyarság sorsát szívükön viselő szervezeteknek, hogy összegyűlhessenek, és együtt elemezhessék az elmúlt időszak nemzetünket érintő folyamatait. A Fidelitast dr. Szabó Krisztián Szilárd, országos alelnök, Mohácsy István, a Nemzetpolitikai Kabinet tagja és Varró Zsolt, a Nemzetpolitikai Kabinet vezetője, a MIK FB tagja képviselte a rendezvényen.
Péntek este a régiós megbeszélések zajlottak, ahol a küldöttek megvitatták, hogy milyen módon lehet a szervezetek egymás közötti és a MIK-en belüli kommunikációját és együttműködését javítani.

Szombat reggel dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg a rendezvényt, aki 2016-os Ifjúságkutatás gyorsjelentése alapján felvázolta a kárpát-medencei magyar ifjúság helyzetét, problémáit, majd ismertette a kormányzat cselekvési tervét, a STRAFI (Stratégia a Fiatalokért) programot, melynek kidolgozásában a MIK is szerepet vállalt.


Üdvözletét küldte a konferencia résztvevőinek dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, továbbá Vida Törnar Judit, Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség elnöke és Aleksandra Kozak, Lendva Község Községi Igazgatóságának titkára is köszöntötte a küldötteket.  

Szórád Gábor, a MIK elnöke bemutatta a Szent Imre út projektet, melynek lényege a Kárpát-medence kulturális, természeti és egyéb értékeinek összekapcsolása egy túraútvonal hálózatként, amit körbejárva a magyar fiatalok jobban megismerhetik az őket körülvevő helyi érdekességeket, továbbá a túrák alkalmával a magyar-magyar kapcsolatok is erősödni tudnak. Ezután került sor a párhuzamos szekcióülésekre az alábbi témákban: Otthonmaradás elősegítése, Oktatási helyzetkép és továbbtanulási lehetőségek, valamint Közösség és politika.

A délutáni blokk a hagyományos zárónyilatkozat elfogadásával ért véget, melynek szövegét itt lehet elérni. A plenáris ülés végeztével, az egyes régiók bemutatót tartottak a rájuk jellemző ételek, italok, tárgyak, népviseletek, népdalok gyűjteményéből, mely bizonyította, hogy a magyarság még a Kárpát-medencén belül is milyen sokszínű.

A konferencián szerzett remek emlékekért ezúton is köszönetünket fejezzük ki a szervezők, és a házigazdák felé!

2017.05.18.

Kapcsolat