Bartos Mónika és Dr. Bene Ildikó volt a Fenntartható fejlődés kabinet vendége

A 2017. esztendő tavaszának első napján Bartos Mónika és Dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselőnők voltak a Fidelitas Fenntartható fejlődés kabinet vendégei.
A beszélgetés során Bartos Mónika képviselőnő, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának és a Külügyi bizottságának tagja áttekintést adott a Kabinet fiataljai részére a fenntartható fejlődés nemzetközi és hazai összefüggéseiről. Bemutatta azt is, hogy milyen szerepet tölt be az Interparlamentáris Unió (IPU) a fenntarthatósági szemlélet képviseletében. Ez a legrégebben alapított világszervezet, amelyeknek tevékenységében a Magyar Országgyűlés 1889 óta alapító tagként vesz részt. Bartos Mónika az IPU Magyar Nemzeti Csoportjának alelnöki tisztségét tölti be. Képviselőnő beszélt a 2015-ben a New York-i ENSZ csúcson elfogadott 17 Fenntartható Fejlődési Cél (Sustainable Development Goal) szerepéről, amelyek a környezeti, a társadalmi és a gazdasági fenntarthatóság kérdéseire egyaránt vonatkoznak; mint például az egészséges jóllét, a minőségi oktatás, a tiszta ívóvíz, a tiszta és megfizethető energia, a tisztességes munka biztosítása. Volt szó a párizsi klímamegállapodás jelentőségéről, a fejlett és a fejlődő országok közötti eltérő szemlélet problémájáról; és arról, hogy mit jelent egy-egy egyén számára a fenntarthatósági gondolkodás.
 
 
Dr. Bene Ildikó képviselőasszony, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának alelnöke bemutatta az ifjúságnak az egészségügyi rendszer területén az elmúlt években elért eredményeket, illetve az előtte álló kihívásokat. Pótolni kellett a 2010 előtt eladósított egészségügyi rendszer forráshiányát. Az elmúlt években országszerte számos beruházás történt, kórházak, rendelők épültek és újultak meg. Sikerült eredményeket elérni az alapellátás és a sürgősségi ellátás fejlesztése, a várólisták csökkentése, a források hatékony felhasználása területén. Az egészségügy struktúrájának átalakítása, ésszerűsítése elkezdődött, de még van tennivaló. Az orvosok és az egészségügyi dolgozók bérszínvonal-emelkedésének és megbecsültségük javulásának köszönhetően a szektor népszerűsége jelentősen javult. A beszélgetés során volt szó a sport, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás fontosságáról. Számos intézkedés történt az elmúlt években annak érdekében, hogy nemzetünk egészségesebb környezetben egészségesebben élhessen; például a nemdohányzók védelmében hozott szabályozás, a mindennapos testnevelés bevezetése, a környezetbarát közlekedés és településfejlesztés preferálása, a tömegsport rendezvények és a rendszeres mozgás népszerűsítése mind ezt szolgálják.
 
 
Záró gondolatukban az előadók kiemelték a Kormány által elért eredmények megbecsülésének fontosságát, illetve a közösségi erő jelentőségét a társadalomban. Ary Tamás kabinetvezető a kabinettagok figyelmébe ajánlotta az idén megjelent Magyar Ifjúság Kutatás 2016 kiadványt. Örömmel látta, hogy a Hegyvidéki, a Biatorbágyi, a Pátyi és a Gödi Fidelitas csoportok is képviseltették magukat a Fenntartható Fejlődési Esten. A Kabinet áprilisban kihelyezett kabinethétvégét tart Borsod-Abadúj-Zemplén megyében, amelyre minden érdeklődőt vár szeretettel. 
 
  
 
Fotók: Kardos Péter
 

 

 

 

 

 

 

2017.04.04.

Kapcsolat