A marosvásárhelyi katolikus líceum ellehetetlenítése ellen tiltakoztunk

A mai napon a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Teológiai Líceum ellehetetlenítésére irányuló, a Securitate módszereit és a kommunista időket időző törekvések ellen tiltakozunk- jelentette ki Böröcz László, a Fidelitas országos elnöke pénteken, a Román Köztársaság budapesti nagykövetsége előtt tartott sajtótájékoztatón.
Az eseményen felszólalt dr. Varga-Bajusz Veronika, a Fidelitas budapesti elnöke és Tőke Ervin az Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági szervezetének elnöke.

"Ma azért jöttünk el, ide a Román Nagykövetséghez egy rendhagyó sajtótájékoztatót tartani, hogy kifejezzük együttérzésünket a marosvásárhelyi magyar közösséggel. Ezek a módszerek, ahogy el akarják lehetetleníteni a magyar iskolát a legrosszabb kommunista időket idézik. Ha sikeresek akarunk lenni Közép-Kelet Európában, akkor tisztelnünk kell egymás kúltúráját, történelmét és anyanyelvét, e nélkül nem fog menni"- mondta Böröcz László.
 

Tőke Ervin, a MINTA  elnöke úgy vélekedett, hogy az iskola elleni támadás tökéletesen illeszkedik abba az immár csaknem száz éve tartó román nemzetpolitikába, ami minden magyar intézmény elsorvasztására irányul.

Varga-Bajusz Veronika úgy fogalmazott, hogy : "A Fidelitas ezúton szeretné kijelenteni az egyetértését, és csatlakozunk az MPP szándékaihoz, így mi is kérjük, hogy a Fekete Márciusban történteket egy alapos, objektív vizsgálat során tárják fel és tegyék nyilvánossá, a történelmi igazságtétel érdekében."

A sajtótájékoztató végén Böröcz László egy levelet akart átadni a román nagykövetnek, amelyben kéri hogy a nagykövet úr járjon közben a marosvásárhelyi iskola ügyében, azonban a követség nem nyitott ajtót.
 
     


A Román Köztársaság budapesti Nagykövetségének épülete előtt közel 60 Fidelitasos tiltakozott.

 

2017.03.24.

Kapcsolat