Egy Igazi Csíki Sörös estet tartott a Fenntartható fejlődés kabinet

"Egy valamire való nemzetnek van saját söre és légitársasága. Nem árt, ha van focicsapata és atomfegyvere is, de legalább saját söre legyen" (Frank Zappa) – hangzik a Csíki Sör Manufaktúra mottója. Március 7-én a Fidelitas Fenntartható fejlődés kabinet vendége volt Lénárd András, székelyföldi vállalkozó, alapítója és tulajdonosa az igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni sörgyárnak.
A beszélgetés során az résztvevők megtudhatták, hogyan készül az Igazi Csíki Sör, mit kell tudni a minőségi sörfőzésről, hogy sikerült elindítani és sikeressé tenni a Csíki Sör Manufaktúrát Csík földön, Székelyföldön és Magyarországon, milyen egy vállalkozó számára az üzleti környezet Erdélyben és Magyarországon. A beszélgetés részét képezte a Heineken által az Igazi Csíki Sör ellen indított per sorozat. Volt szó a vállalat egyedi innovációiról, például a drónnal történő kiszállításról.

A Csíki-medence messzi földön híres tiszta forrásvizéről, amelyből előállítják a sört. A Csíki Sör Manufaktúrában magas technológiájú, ugyanakkor hagyományos sörfőző eljárást követnek. A receptek kidolgozásában együttműködtek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel.  A sört csak természetes úton érlelik, a természet folyamataiba mesterséges érlelésgyorsítókkal nem avatkoznak be, így biztosítják, hogy sörük jó minőségű, igazi csíki és egyben valódi székely sör legyen. A 2015-ös esztendőben több elismerést szerzett az Igazi Csíki Sör, így a Budavári Sörfesztiválon az Év Söre díjat, a Magyar Termék Nagydíjat, illetve az OMÉK Nagydíjat. Termékeik közül a legismertebb az üdítő, tápláló és felvidító Igazi Csíki Sör, amelyet a Heineken támadása óta Igazi Tiltott Sör néven lehet kapni. További termékeik a szűretlen Igazi Csíki Sör, a székelyek szeretetét sugárzó Székely Sör, a borostyánkőt idéző színű Igazi Csíki Mézes és a medve erejét rejtő Csíki Barna Sör.
 

 


A Heineken által indított sörper Erdélyben és Magyarországon sokaknál felháborodást váltott ki. Többen bojkottot hirdettek a Heineken termékeivel szemben. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is bojkottra szólította fel választóit.

A holland Heineken romániai leányvállalata 2003 óta tulajdonolja a CIUC PRÉMIUM márkát (Ciuc a Csík román megfelelője). Lénárd András vállalata a megfelelő uniós védjegy bejegyeztetés után IGAZI CSÍKI SÖR néven 2014-ben hozta forgalomba a saját sörét. A romániai Heineken szellemi tulajdon megsértése miatt indított pert, mert szerinte az „igazi csíkit” össze lehet téveszteni a „Ciuc premiummal”. Ez a perelési alap sokakat meglepett és felháborított, hiszen nincs az a józan ésszel gondolkodó ember, aki a kettőt összetéveszti, hiszen nevükben, címkéjükben, stílusukban és bizony minőségükben jelentősen eltérnek.

A Heineken Igazi Csíki Sört megtámadó keresetét 2015-ben a román táblabíróság, majd az uniós védjegyhivatal egyaránt elutasította. A Heineken azonban újra támadott, és 2017. január 27-én a román táblabíróság már azt mondta ki, hogy a két termék valóban összetéveszthető, mert hasonló a nevük és a címkéjük is, és betiltotta az „Igazi Csíki Sör” márkanevű termék forgalmazását. A Heineken azóta sem nyugszik békében, hiszen az uniós szabadalmi hivatalt is pereli.

 

 


Ary Tamás kabinetvezető sok sikert kívánt Lénárd Andrásnak és a Csíki Sör Manufaktúrának. Bízik benne, hogy abbahagyja ámokfutását és a piaci pozíciójából adódó erejével való visszaélést a Heineken, és tisztességes versenytársként fog viselkedni, és inkább a sörének minőségére fog koncentrálni, nem a másik fél ellehetetlenítésére. A Csíki Sör Manufaktúrával sok magyar ember szolidaritást vállalt, más emberek más-más okból: mert a Heineken viselkedése tisztességtelen, mert a táblabíróság döntése megdöbbentő, mert az Igazi Csíki Sör egy minőségi sör, mert székely kultúrát őriz a gyártási módszere és a marketingje egyaránt, mert ez az IGAZI…

 

2017.03.17.

Kapcsolat