Fidelitas Közéleti Akadémia 2016/17 – Harmadik hétvége

2017. február 17. és 19. között került megrendezésre az idei Fidelitas Közéleti Akadémiájának harmadik hétvégéje Tihanyban, a mára már hagyománnyá vált Közéleti Találkozó. A hétvége célja, hogy a vezetőképzősök szűk körben, kis csoportban tudjanak beszélni az őket érintő kérdésekről és problémákról közéleti személyekkel és politikusokkal. Az előadók között volt Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere, Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, Gájer László, Erdő Péter bíboros személyi titkára, Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, valamint Deutsch Tamás, európai parlamenti képviselő.
A péntek délutáni érkezés után az első előadó Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere volt, aki a belpolitikai kihívásokról beszélt a résztvevőknek. Bemutatta és értékelte az elmúlt ciklusokban nemzetbiztonsági téren elért eredményeket és végbemenő fejlesztéseket.

 

 

A program Kósa Lajos előadásával folytatódott, aki beszélt a Fidesz és a Fidelitas szerepéről a polgári kormányzásban, valamint elmondta tapasztalatait és következtetéseit aktuálpolitikai kérdésekről, mint amilyen a budapesti olimpia tervezett programja és az az ellen folytatott aláírásgyűjtés.
 
A hétvége második napját Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatójának előadása nyitotta, aki megosztotta a résztvevőkkel gondolatait és elképzeléseit a 2018-as választásokkal kapcsolatban. Megfogalmazta tanácsait és kezdeményezéseit a közelgő választási kampány hatékonyabbá és gördülékenyebbé tételének elősegítéséhez.
 

 


A következő beszélgetésen Gájer László, Erdő Péter bíboros személyi titkára a politika és erkölcs témáját járta körbe. Ezen kívül elmondta véleményét és meglátásait az Egyház jelen problémáiról, a Magyarországon élő fiatalok helyzetéről, a hitoktatás átalakulásáról és eredményeiről. Megosztotta a hallgatósággal azt is, hogy hogyan látja a világban lezajló változásokat, és Ferenc pápa intézkedéseit.
 
A nap zárásaként a harmadik előadó Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár volt, aki a magyar ifjúság lehetőségeit mutatta be és megosztotta a hallgatósággal pályájával kapcsolatos tapasztalatait. Felvázolta, hogy milyen ötletekkel és fejlesztési elképzelésekkel rendelkezik a jövőre nézve, majd értékelte az eddig megvalósult intézkedések eredményeit. A szombati nap során a vezetőképzősökkel tartott Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár is.

 

 
 


A harmadik nap első és egybe utolsó előadója Deutsch Tamás, európai parlamenti képviselő volt, akivel Magyarország digitális lehetőségeiről beszélgettek a résztvevők. Az előadó ezen kívül értékelte és bemutatta a rendszerváltás folyamatát, eredményeit és következményeit, és azt, hogy hogyan látja azt a politikai ívet, amely 1989-től napjainkig tart.
 

A Közéleti Akadémia idei résztvevői nagyon pozitívan értékelték ezt a három hétvégét, hasznosnak találták a képzéseket, valamint örültek, hogy a tapasztalatok és tréningek közben egy erős és jól működő közösség jöhetett létre.

2017.02.21.

Kapcsolat