Szakmai műhelyviták a Humán Kabinetben

A kabinetekben intenzíven folyik a munka annak érdekében, hogy mennél hasznosabb gondolatokat és ötleteket szedjünk össze a Fidelitas által kibocsátandó, készülő vitairatba. A Humán Kabinetben sem volt ez másként, a legutóbbi kabinetülésünkön számos fontos kérdésről vitatkoztunk, ötleteltünk, brain stormingoltunk. Mondhatjuk, hogy igazi műhely-, és agymunkát végeztünk abban a három órában január 23-án, csütörtökön.
Számos megoldandó kihívást tapasztalunk ugyanis a környezetünkben. Vegyük például a fiatalok pályaválasztással kapcsolatos bizonytalanságát, információhiányát, amely sok esetben eredményezi, hogy nem a képességeikhez, a tehetségükhöz, vagy a munkaerőpiac igényeihez illeszkedő szakot, szakmát választanak. Beszéltünk a nyelvoktatás, a nyelvtudás területén tapasztalható anomáliákról is. Ez ugyan nem csak a fiatalokat érinti, de a fiatal generációnál lehet és érdemes beavatkozni a jövőbeni javulás érdekében. Az iskolai nyelvoktatás hatékonysági korlátai mindenki számára ismertek. Mikor érdemes elkezdeni oktatni a nyelvet? Milyen formában? Mikor a legideálisabb a nyelvvizsga megszerzése? Milyen ösztönzőket kell ehhez beépíteni? Hogyan motiválhatóak a fiatalok az intenzívebb nyelvtanulásra? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről is hosszan diskuráltunk.

Foglalkoztunk a sport, és ezzel összefüggésben az egészséges életmód, főleg az étkezés fontosságával. Annak ellenére, hogy a Kormány a sport ügyét a zászlajára tűzte, a felnőtt lakosságnak még mindig csupán a 16 százaléka végez valamilyen rendszerességgel sporttevékenységet. E mellett a fiatalok étkezésekkel kapcsolatos tudatossága általánosságban elenyésző, melynek egyik oka az egészséges életmód alapját képező kiegyensúlyozott táplálkozás ismeretének hiánya. Mit lehet ezzel kezdeni? Mi lenne a leghatékonyabb tájékoztatási módszer? Hogyan lehetne olyan szintű tudatosságot elérni a szülőknél is, hogy például az agyoncukrozott üdítőitalokra ne higgyék azt, hogy egészséges, csak azért, mert rá van írta, hogy 100 százalékos gyümölcstartalom? Hogyan lehetne jobb belátásra bírni az érintetteket a túlsózás és a túlcukrozás tekintetében a közétkeztetésben?

Az egészségügyről is vitatkoztunk, mert természetesen mi is látjuk azt a komplex problémahalmazt, amely ott tapasztalható, azzal együtt, hogy az elmúlt években elindult pozitív folyamatokat sem szabad figyelmen kívül hagyni (pl. kórházfelújítások, háziorvosok bérének rendezése, ápolók és orvosok béremelése).

Összességében tehát egy eredményes kabinetülésen vagyunk túl, melynek eredményeit a közeljövőben Ti is megismerhetitek a vitairat konzultációin. Ha pedig szeretnétek csatlakozni a kabinet munkájához, akkor keressétek Bodrogi Richárdot vagy Mohay Gergőt.

2017.02.03.

Kapcsolat