Navracsics Tiborral tárgyalt a YEPP és a Fidelitas

Személyes találkozó során fogadta január 30-án Navracsics Tibor kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos a YEPP alelnökét, Faragó Csabát, valamint a Fidelitas brüsszeli irodavezetőjét, Magyar Ágnes Zsófiát.
A közel egyórás megbeszélés során a küldöttek az idén 30. évfordulóját ünneplő Erasmus-program folytatásáról, a fiatalok vállalkozó szellemének ösztönzéséről, valamint a sport és egészségügy terét illető jövőbeni teendőkről is tárgyaltak az uniós politikussal. Az eszmecsere során Faragó Csaba YEPP-alelnök kiemelte: az Erasmus-program hatalmas esély Európa fiataljainak, hiszen tanárok, diákok, művészek és sportolók eddig mintegy 9 millióan használhatták ki a program kínálta páratlan tanulási lehetőséget.  A program további előnye, hogy számos más oktatási-képzési alternatívát ötvöz, ezáltal magas fokon diverzifikálva a fiatalok képesítési lehetőségeit. Ez azért is rendkívül fontos - húzta alá a Fidelitas brüsszeli irodavezetője, Magyar Ágnes Zsófia -, mert hazánkban a kormányváltás óta gombamód szaporodnak a start-up cégek, így óriási segítség a fiataloknak, hogy uniós projektek keretein belül is számíthatnak támogatásra a továbblépéshez.

Ilyen esély az Erasmus for Young Entrepreneurs, az ún. EYE-program, melynek köszönhetően a kívánt szakmákról külföldi, a szakterületen végzett ösztöndíjas munkavállalással szerezhetnek bővebb tapasztalatot a fiatal vállalkozók, amit aztán hazahozva, sikerrel használhatnak fel vállalkozásuk elindításához, felfuttatásához.
 
Az oktatás modernizálása mellett a kultúra is kiemelkedő szereppel bír Európa-szerte, ezért 2018 a kulturális örökség európai éveként különleges esztendő lesz. Navracsics Tibor szerint ez az év alkalmat fog adni arra, hogy tudatosítsuk a kulturális örökség társadalmi és gazdasági jelentőségét, valamint előtérbe helyezzük az e területen elért, kiváló európai eredményeket.
 
Az uniós biztossal való diskurzus során a máltai soros elnökség egyik prioritására, az elhízás európai szintű problémájának magas fokú kezelésére is kitértek a tárgyaló felek. Navracsics tájékoztatott: új európai megközelítést szorgalmaz e területen a sport és az egészségügy összekötésével abból a célból, hogy azt a hétköznapi emberekhez közelebb hozza, ezáltal minél szélesebb körben ösztönözze őket az egészséges életmódra. 
 
 
Magyar Ágnes Zsófia

2017.02.01.

Kapcsolat