Európa ifjúságát érintő, nemzetközi kérdésekre kerestük a választ

A Fidelitas kongresszussal egybekötött 20. születésnapi ünnepségén számos külföldi meghívott vendég is tiszteletét tette, akik az esti program előtt napközben nemzetközi panelbeszélgetések során nyerhettek betekintést hazánk külpolitikai intézkedéseibe és aktivitásába, magyar szemüvegen át.
A 12 országból érkezett partnereinket Hegedűs Barbara, a Fidelitas külügyi kapcsolatokért felelős alelnöke és Faragó Csaba, a YEPP alelnöke köszöntötte. Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke megnyitójában, majd az azt követő gondolatokban hazánk és Európa aktuálpolitikai kihívásait elemezve kiemelte a V4-országok szerepét, mint megkerülhetetlen stratégiai és geopolitikai egységet az Unión belül. A szakember szerint a fenti szövetség által hazánk nemzetközi súlya fokozatosan növekszik, de annak tervei között nincs napirenden a bővítéspolitika, a lehetséges határok meghúzásának nehézségére való tekintettel. A beszélgetést Faragó Csaba, YEPP-alelnök moderálta.
 

Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár az Európa-szerte komoly fejtörést okozó ifjúsági munkanélküliség helyzetét és az annak felszámolását célzó válaszlehetőségeket taglalta. A helyettes államtitkár és munkatársa, Paczuk Péter által ismertetett kutatások szerint hazánk fiataljai 18-30 év között elsősorban a kenyérkeresetet és a lakáskérdést, míg a kor előrehaladtával már egyéb közügyeket (pl. migránskérdés) is magukénak éreznek, ha közéleti témák kerülnek terítékre. A meghívottakkal Magyar Ágnes Zsófia, a Fidelitas brüsszeli irodavezetője beszélgetett.
 

A „Merre tovább, Európa?” című beszélgetés során Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ igazgatója és Kiss István, a Századvég vezető kutatója a szuverenitás kérdését körüljárva reflektált napjaink meghatározó uniós problémakörére, a szubszidiaritás elve, valamint az uniós és tagállami hatáskörök mentén. Az uniós integrációt érintő gazdasági, pénzügyi és migrációs válságról értekezve a szakértők egyetértettek abban, hogy Európa komoly változás előtt áll, melyre tökéletes példa az elmúlt hónapok választásainak sora, ahogyan a politikai diskurzus eltávolodása a politikai korrektség kötöttségéből is. A beszélgetés házigazdája Veisz Márton, a Fidelitas Külügyi és Uniós kabinetének helyettes vezetője volt.
 

A fiatalok vállalkozókat megszólaltató diskurzus egy órájában Szabó Norbert, FIVOSZ vezetőségi tag, valamint Rajnai Richárd és Oltványi Zsolt „Az év fiatal vállalkozója” díj 2012-es és idei nyertesei világították meg saját tapasztalataikon keresztül a vállalkozóvá válás rögös útját. A szervezet elnökségi tagja az Atlanti-óceán keresztülkajakozásának élményét bemutatva hangsúlyozta: a vállalkozókedv és a kitartás kulcsfontosságúak a sikerhez. Rajnai Richárd, a Kötéltechnika Kft. tulajdonosa és Oltványi Zsolt, a Mentes és Paleonasi Kft. vezetője pedig a vállalkozásalapítás kihívásairól és a lehetséges megoldásokról beszélt a hallgatóságnak. Az előadók a fiatal vállalkozók közötti kapcsolat remek példájaként említették az európai szintű együttműködést (JEUNE), s rámutattak a vállalkozói lét népszerűsítésének fontosságára is. A beszélgetést Losonci Gergely, a Fidelitas Külügyi és Uniós kabinetének tagja moderálta.

További képek az eseményről a galériánkban.
 

2016.12.13.

Kapcsolat