"Éld át a történelmet!" döntő - Magyarország a Kreml árnyékában

Idén is nagy sikerű történelmi vetélkedőt szervezett a Fidelitas középiskolás diákok számára. Az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából az interaktív verseny témája „Magyarország a Kreml árnyékában - Az 1956-os forradalom és nemzetközi háttere” volt. Az első fordulón részt vett több mint 100 hazai és határon túli középiskolásból a 10 legjobb versenyző jutott be a december 9-i budapesti döntőbe.
A Fidelitas mindig is fontosnak tartotta, hogy felhívja a fiatalok figyelmét történelmünk ismeretének fontosságára. Ennek szellemében már több országos történelemversenyt szerveztünk, többek között a rendszer változtatásról és az ’56-os forradalomról Mansfeld Péter emlékére. Tavaly az „Éld át a történelmet!” interaktív országos történelemversenyünk témája Magyarország az I. világháborúban volt.

Célunk továbbá, hogy a határon túli magyar fiataloknak is lehetőséget teremtsünk ezeken a versenyeken való részvételre, ezzel is erősítve nemzeti összetartozásunkat, identitásunkat, valamint az anyaországi és a határon túli magyar fiatalok közötti kapcsolatot.

Az idei verseny első fordulójában október közepétől egy online, rövid kérdésekből álló feleletválasztós tesztet kellett kitölteniük a jelentkezőknek. Az első fordulóban több mint 100 középiskolás vett részt hazai és határon túli középiskolákból.
 

A december 9-én megrendezett döntőnek a Terror Háza Múzeum adott otthont, amely igazán méltó helyszínként szolgált a verseny témájához. A döntő megnyitóján Jakab Jácint, a Fidelitas országos alelnöke és Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója köszöntötték a 10 legjobb tesztet író tanulót, akik bejutottak a döntőbe. 

A versenyzők először egy gyorsasági vetélkedőn vettek részt, ahol a leggyorsabb válaszolhatott a feltett kérdésre. A vetélkedő után a résztvevők prezentációkat tartottak. A prezentációkhoz előre megadtuk a válaszható témákat és az ajánlott irodalmat a felkészüléshez.
 

A zsűrit Baranyi Tamás Péter történész, Békés Márton, történész és a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, valamint Vági Attila politológus, történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság kutatási osztályvezetője alkották, akiknek ezúton is köszönjük, hogy a verseny szakmai színvonalát biztosították.

A nyertesekre az emléklapokon és az okleveleken kívül további értékes nyereményeket, szórakoztató elektronikai eszközöket vihettek haza. A győztes diák ezen kívül elviheti osztályát a Nemzeti Színház egyik előadására. A második helyezett pedig társaival együtt látogatást tehet a Terror Háza Múzeumban.
 

Gratulálunk az első három helyezettnek, sorrendben: Szabó Imre a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumból, Nagy Bálint a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumból, valamint Szentkereszti Máté a Ciszterci Szent István Gimnáziumból.

Jövőre egy újabb izgalmas témában ismét szervezünk országos történelemversenyt középiskolásoknak.

2016.12.12.

Kapcsolat