Böröcz László elnök beszéde a Fidelitas 20. születésnapi ünnepségén

A Fidelitas ma Magyarország és Közép-Európa legnagyobb politikai ifjúsági szervezete. Több ezer tagunk van, ott vagyunk az ország több száz településén. Ma is sokan vagyunk, akik azt érezzük, hogy tennünk kell Magyarországért és a szűkebb közösségünkért is. Miniszterelnök Úr és a polgári jobboldal, továbbra is számíthat ránk, csakúgy, ahogy a következő generáció fiataljai.
20 éve néhány magyar fiatal úgy gondolta, hogy van egy olyan (náluk egyébként nem sokkal idősebb) politikai közösség, amely képes arra, hogy a szocializmus szürkesége és a rendszerváltást követő csalódás után új lendületet adjon Magyarországnak. Akkor, 1996-ban kevesen hittek abban, hogy ez a fiatal generáció képes legyőzni a kommunizmus örököseit, és egyúttal az új évezredbe vezetni Magyarországot.
 
1998-ban ez a meggyőződés bebizonyította, hogy nincs legyőzhetetlen, nincs leküzdhetetlen. Az 1998 és 2002 közötti kormányzás visszaadta az ország jövőbe vetett hitét. Ebben az időszakban vált a nyugat-európai polgári politikai közöség, a YEPP elismert tagjává vált a Fidelitas, az akkori kormánypárt ifjúsági szövetségese. Akkori elnökünktől, Gyürk Andrástól sokszor kérdezték, hogyan csinálták? Hogyan váltak ilyen fiatalon, ilyen rövid idő alatt egy sikertörténet részévé?
 
Kérdésekből 2010 óta sincs hiány. Azóta a legközelebbi európai barátaink is rendszeresen megkérdezték: mit csináltok ti Magyarországon? Miért beszéltek másként, miért cselekedtek másként? Ma azt látjuk, hogy az a világ, amely körülvesz minket, bajban van. És vezetőik, akiknek korábban a szava mindent meghatározott, tanácstalanul állnak a kihívások előtt. Eközben, akik korábban kérdőre vontak minket azt látják, hogy 2010 után Magyarországon újra elkezdődött valami. Egy ország, amely korábban kiszolgáltatott és gyenge volt, most újra saját lábára állt és magabiztosan érvel egy régi, elfelejtett, és ezért újnak tűnő igazság, a valóság mellett. A valóság kihívásai szertefoszlatták az ábrándokat, de a lázálmokat is.
 
Ma már nem azt kérdezik tőlünk, hogy miért csináljuk másként. Azt kérdezik, hogyan tudtátok megoldani? A titok, hogy a vezetőink nem ideákat kergetnek, hanem válaszokat keresnek. Ennek köszönhetően sok olyan problémán sikerült úrrá lenni, amiket a 2010 előtti kormányoktól örököltünk vagy amiket a világ változása sodort elénk.  Ettől még a mi generációnknak ugyanúgy meg kell vívnia egy új világ csatáit, ahogy elődeink megvívták a maguk harcát. Tudták, hogy mit akarnak együtt elérni, és tudták, hogy csak fegyelmezetten, együtt győzhetnek.
 
Tanulhatunk azoktól, akik ennek a küzdelemnek az élvonalában vállaltak szerepet, és azoktól, akik hátországot biztosítottak számukra. Sokan közülük itt ülnek ebben a teremben.
 
Köszönöm nektek, hogy én is megtapasztalhattam ezt az érzést, hogy én is részese lehettem ennek a történetnek. Köszönöm azoknak, akik munkájukkal és tanácsaikkal segítettek ezen az úton. 
 
2010 után Magyarország megküzdött a múltból fakadó, és az átalakuló világ által okozott problémákkal. Megküzdött saját démonaival is, de az árnyak mindig kísértenek minket. A világ soha nem lesz egyszerű, soha nem lesz fehér vagy fekete. De mi magunk szürkék sem lehetünk. Ki kell mondanunk, hogy mi az igazság és mi a hazugság! Különösen egy olyan világban, ahol a biztosnak hitt dolgok is könnyen képlékennyé válhatnak. Ebben az átalakuló világban Magyarország 2010 után egy stabil, biztonságos pontnak számít. Sokat kell tennünk érte, hogy ez a jövőben is így maradjon. Ma is vannak olyan fiatalok, akárcsak 20 évvel ezelőtt, akik számára egy ilyen, nehézségekkel és bizonytalansággal teli világ nem elriasztó, hanem hívogató.
 
A 21. századi fiatal nem feltétlenül vallja magát jobb-, vagy baloldalinak, konzervatívnak, vagy liberálisnak. Az azonban biztos, hogy értéket keres az értéktelennel, stabilitást az instabilitással szemben. Nekünk, akik egy demokratikus világban nőttünk fel, mást jelent a szabadság és felelősség, mint azoknak, akiknek keményen meg kellett harcolnia ezért. Mi beleszülettünk mindebbe, de – bármennyire nehezen tudjuk is elképzelni –, ne gondoljuk, hogy nem veszíthetjük el. Ezt egyre többen érezzük és értjük. A mi feladatunk, hogy felébresszük azokat, akik még mindig lázálmokat kergetnek, vagy már álmaik sincsenek. A rendszerváltoztatás generációjának meg kell fogalmaznia, hogy milyen világban szeretne élni, nekünk pedig meg kell hallgatnunk őket. El kell nyernünk a bizalmukat, és be kell bizonyítani, hogy méltók is vagyunk erre a bizalomra.
 
A ’96-os generáció, a Fidelitas alapítói ezt a munkát sikeresen elvégezték. Most is dolgoznak: miniszterként, államtitkárként, helyettes államtitkárként, kormánybiztosként, képviselőként, polgármesterként, vagy az élet más területein. 
 
A Fidelitas ma Magyarország és Közép-Európa legnagyobb politikai ifjúsági szervezete. Több ezer tagunk van, ott vagyunk az ország több száz településén. Ma is sokan vagyunk, akik azt érezzük, hogy tennünk kell Magyarországért és a szűkebb közösségünkért is. Miniszterelnök Úr és a polgári jobboldal, továbbra is számíthat ránk, csakúgy, ahogy a következő generáció fiataljai.
 
 
 

2016.12.11.

Kapcsolat